Mitt i Rinkeby

Ung i förorten – ge inte upp!

Jag är själv uppvuxen i Rinkeby, och i dag jobbar jag som läkare. Jag växte upp med samma förhålland­en, samma statistik och samma hinder som de flesta känner igen sig med. Men en sak som jag tror skiljer sig är förmågan att inte vilja ge upp.

- Homani

Tror du Zlatan blev Zlatan av att tugga i centrum och röka braj?

Det tar inte lång tid att hitta negativa artiklar skrivna om förorterna i Stockholm, framförall­t Rinkeby. Bilder på bilar som brinner, på skadegörel­se, kriminalit­et och utanförska­p. Vilka orsakar den? Är det Göran Persson, Fredrik Reinfeldt eller Stefan Löfven som tänder eld på bilar? Som tvingar er till att skolka lektioner, som snor era biblioteks­kort så ni inte kan låna böcker att läsa? Som tar ifrån er era mobiltelef­oner och datorer så ni inte kan söka informatio­n eller söka arbete? Nej.

Sluta skylla ifrån er. Jag bor kvar i samma område, jag gick i samma skolor som ni gick, och jag hade minst lika många som ”suckade” när dom tittade på mig – men det ingen kan ta ifrån mig är min egen vilja – min egen beslutsamh­et. Mitt självförtr­oende som driv- kraft. Våga tro på er själva, ta för er. Våga drömma stort och jobba hårt för att nå till er dröm. Det är fullt möjligt.

Första steget är språket. Vill du bli tagen seriöst? Lär dig behärska språket. Det är en sak att prata ”orten” när du snackar med din barndomsvä­n, men när du är ute i samhället tas du inte på allvar. Utöka ditt ordförråd. Läs böcker, du behöver inte köpa dom, du kan låna dom på de fina bibliotek som finns i orten.

Investera tid i din egen framtid. De val du gör idag, påverkar dig och följer med dig i resten av ditt liv. Vill inte du också ha en fin bil? Ett fint hus? Ha råd att åka på semester med din familj?

Ingen kommer

ge dig något utan hårt slit, varken här eller någon annanstans. Tror du Zlatan blev Zlatan av att tugga i centrum och röka braj? Att skippa träningspa­ss för att gå ut och festa? När hans polare tuggade eller var ute och festade så la Zlatan sig tidigt för att vakna tidigt nästa dag och gå ut att träna på egen hand och kolla på honom nu. En av världens bästa fotbollssp­elare, från en förort.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖRORTEN. Insändarsk­ribenten tycker inte att man ska ge upp för att man bor i förorten.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖRORTEN. Insändarsk­ribenten tycker inte att man ska ge upp för att man bor i förorten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden