Mitt i Rinkeby

Akropol BBK vill få med fler pojkar

- Jonny Andersson

Flickor håvade hem hyllningar och priser när Akropol BBK i måndags avslutade säsongen i Rinkeby ungdomens hus. Bland ”lekledarna” ingick herrspelar­e som hoppas bidra till att pojksidan väcks till liv.

Akropol är sedan många år en klubb med nästan uteslutand­e flicklag, med undantag för herrlaget som gångna säsongen gjorde en medioker insats i division 2. Till nästa säsong är det dock division 1 som gäller, klubben har efter en ansökan frått okej från förbundet att kliva upp.

– Jag tycker att det är jättebra, säger Abdullahi ”Abbe” Osman. Jag vill spela så högt upp som det är möjligt, vi var omotiverad­e i vintras.

Han tror att en aningen vassare serienivå ska öka engagemang­et i truppen, hela Järvaområd­et och han hoppas dessutom att det föder ett intresse bland unga pojkar att spela basket.

– Vi har fotbollskl­ubbar i området som inte tillåter att killarna spelar både basket och fotboll. Det är jättetrist och märkligt, men så har det varit i många år, säger sportchefe­n Jonny Ishak som förklaring till att Akropol inte har pojklag.

Nu vill man ta tag i problemet och liksom Abbe Osman är lagkamrate­n Robiel Gebriel nyfiken på om ett bättre herrlag kan locka ungdomar. I ett första skede vill han att herrtruppe­n stärks och breddas. Kanske med fler från hans och Abbes BK Järva-kullar, födda 1995-96.

– Några är igång, men i andra klubbar. Kanske vill de nu spela i Akropol, det vore roligt, säger Robiel Gebriel.

Mårten Westberg, känd löp träningsen­tusiast i A kalla Run, är sedanen månad ny ordförande i Akropol. Han hoppas också på ny energi i herr- och pojksektio­nen men orsaken till att han tackade ja till att bli ordförande, efter att först ha tack- at nej, beror främst på klubbens starka flicksekti­on.

– Jag har tyvärr upplevt hur dålig kondis många kvinnor i området har, så det är jättevikti­gt att flickor erbjuds möjlighet att idrotta. När Akropols styrelse berät- tade om hur stor klubben är på flicksidan kunde jag inte tacka nej.

90-100 flickor, födda 200032009, prisades under avslutning­en och det var en härlig stämning med lekar, täv- lingar och hejaramsor. Tre spelare i varje lag fick extraprise­r, så många gick hem lite extra stolta. En flicka blev så lycklig att hon med gälla skrik rusade upp till en anhörig på läktaren.

– En sådan här kväll är jättevikti­g. Vi har roligt tillsamman­s. Det borde varit fler här, men tyvärr tror jag inte alla fått informatio­n om avslutning­en. Vi blev lite sena med den, ursäktar sig Jonny Ishak.

 ??  ??
 ?? FOTO:JONNY ANDERSSON ?? PRISER. F07-ledarna Sydney Ndawula och Batseba Michael delade ut sina specialpri­ser till Suhur, Yamarie och Maryam.
FOTO:JONNY ANDERSSON PRISER. F07-ledarna Sydney Ndawula och Batseba Michael delade ut sina specialpri­ser till Suhur, Yamarie och Maryam.
 ??  ?? NY ORDFÖRANDE. Mårten Westberg lät sig övertygas att ta klivet in i Akropol när han förstod satsningen på flickor och ”nystarten” för herrlaget.
NY ORDFÖRANDE. Mårten Westberg lät sig övertygas att ta klivet in i Akropol när han förstod satsningen på flickor och ”nystarten” för herrlaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden