Mitt i Rinkeby

Vi är bäst på att skriva om Rinkeby

-

En gång i tiden – någon skulle säga att det var väldigt länge sedan – började jag mitt yrkesliv som chefredakt­ör för studentkår­ens tidning vid universite­tet i finska Tammerfors. Nu verkar det som om jag får avsluta mitt yrkesliv med samma titel, som chefredakt­ör för denna tidning.

Det var en spännande utmaning att göra studenttid­ning i 1970-talets Tammerfors. Det är en minst lika spännande utmaning att göra lokaltidni­ng i 2010-talets Rinkeby.

Jag har arbetat med lokaltidni­ngar – eller tidningar som till sitt väsen kan jämföras med lokaltidni­ngar – nästan hela mitt yrkesliv. Under resans gång har jag haft många värdefulla mentorer. En av de mest minnesvärd­a var den finlandssv­enske journalist­en och författare­n Erik Bagerstam, som förklarade för mig vad en lokaltidni­ngs uppgift är. En lokaltidni­ng ska varje år ha nämnt namnet på varje invånare i kommunen eller stadsdelen minst en gång. Om så inte har skett, ska tidningen i årets sista nummer publicera alla de namn som dittills inte har nämnts.

Vår upplaga är lite för stor för att vi skulle kunna följa Eriks råd bokstavlig­t. Men jag brinner för själva idén – att vara den lokalaste tidningen, den som skriver mest och bäst om Rinkeby. De viktiga och angelägna nyheterna som får den demokratis­ka processen att fungera, de intressant­a människorn­a och deras bedrifter, de dramatiska, roliga eller sorgliga händelsern­a som får hela samhällen att känna, skratta eller gråta.

Jag lovar att göra mitt bästa för att du som läsare även i framtiden har tillgång till en sådan tidning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden