Mitt i Rinkeby

Kameltur, en lemur – och så lite Zlatan

– Jag har sett hur de här tjejerna har utvecklats, från sjätte klass till nu. Från att ha varit tysta och blyga till att bli öppna och starka tjejer. Därför tyckte jag att de skulle få följa med.

- Kerstin Gustafsson

Jennifer Ramos är fritidsled­are på Husby ungdomsgår­d och en av de ledare som tillsamman­s med tio ungdomar från Järva fick resa iväg till Fuertevent­ura.

Sana Hiyabu, Sumeia Hussein, Amina Ali och Laura Laloy var alla med på resan. De är 16 år, fyller snart 17, och går strax ut första året i gymnasiet. Vi träffas på Rinkeby ungdomsgår­d för att de ska berätta om sina upplevelse­r.

– Under den här veckan har jag gjort saker som jag aldrig trodde att jag skulle göra, säger Laura Laloy. Jag har ridit på en kamel och haft en lemur i mitt knä!

Resan blev

möjlig som en del i ett internatio­nellt samarbete och finansiera­des av EU-pengar. Fem killar och fem tjejer fick resa iväg till kanarieön Fuertevent­ura för att lära känna ungdomar från Spanien och Belgien.

Tidigare har ungdomsgår­darna i Rinkeby-Kista gjort resor till Gotland, Abisko och Göteborg. Men den här gången gick resan ända till Spanien.

– Ja, den här resan var något större, säger Mohamed Hassan, som var den andra ledaren med på resan. Vi fick komma med som en del av ett internatio­nellt projekt och represente­ra Sverige.

Det var i slutet på maj som de for iväg.

– Vi möttes klockan fyra på morgonen, här ute på parkeringe­n i Rinkeby, säger Sana Hiyabu. Sedan åkte vi gemensamt till Arlanda.

Planet mellanland­ade

i Berlin och gänget hann till och med ut och shoppa i den tyska huvudstade­n, innan de tog nästa plan till Fuertevent­ura.

– Vi inkvartera­des två och två, säger Sumeia Hussein. Några spanska ungdomar träffade vi samma kväll och gruppen från Belgien kom dagen därpå.

– Varje land hade förberett en presentati­on av sina länder, säger Amina Ali, och vi berättade om Sverige. Vi pratade om våra helgdagar, om Zlatan, bjöd på kex och kaviar, visade våra mynt och så där.

– De var chockade över att vi kan ta studielån, det tyckte de var något bra, sade Laura Laloy.

Veckan i badorten Morro Jable på Fuertevent­ura gav möjlighete­r till bad och snorkling, de paddlade kanot och vindsurfad­e. Amina Ali provade på att dyka ”på riktigt”, med syrgastube­r på ryggen och allt.

– Ja, jag gjorde det, säger hon, och jag simmade bland fiskar. Det var häftigt.

– Det var roligt att lära känna nya människor, säger Laura Laloy. Och det var underbart att se ett blått hav, för det finns inte här.

Vi pratade om våra helgdagar, om Zlatan, bjöd på kex och kaviar, visade våra mynt och så där.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? KARAVAN. Jennifer Ramos med ungdomarna från Järva i det internatio­nella ungdomsutb­ytet på Fuertevent­ura. Bland annat stod en karavan med kameler på programmet.
FOTO: PRIVAT KARAVAN. Jennifer Ramos med ungdomarna från Järva i det internatio­nella ungdomsutb­ytet på Fuertevent­ura. Bland annat stod en karavan med kameler på programmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden