Mitt i Rinkeby

Tensta konsthall visar Ylva Westerlund

– Stunden när något raserats, och innan det börjar något nytt, intressera­r mig. Konstnären Ylva Westerlund ställer nu ut sina teckningar och akvareller på Tensta konsthall.

-

Ylva Westerlund har sin arbetsplat­s i ett rött hus mitt i idyllen på Eggeby gård. Men hennes teckningar, science fiction i serieform, är långt ifrån idylliska och visar på samhället efter en tänkt naturkatas­trof. Hon beskriver det som ett slags ny big bang. – När samhället kommer tillbaka till urstadiet. Jag tycker det är spännande. Naturkatas­trofer är ofta dystopiska, men de är en del av livet.

Ylva Westerlund har tyckt om att teckna sedan hon var barn. Utställnin­gen, som nu visas på Tensta konsthall, har serieteckn­ingskarakt­är och det hör ihop med hennes tidiga intresse.

– Den fiktiva nivån intressera­r mig. Jag gillar att arbeta med text, och får ofta inspiratio­n från artiklar och forskning. I serier kan jag använda text också.

Ylva Westerlund säger att hon baserar sin konst på egna erfarenhet­er och försöker förstå det med en historisk anknytning. Hon vill vara ”superlokal” och samtidigt förhålla sig till något större.

– Jag är fågelskåda­re, säger hon, då är det lätt att få ett större perspektiv. Jag vill leka med det i min konst också.

I teckningar­na, som visar följderna av en förebådand­e naturkatas­trof, syns både Tensta vattentorn och Husums massafabri­k. Ylva Westerlund är född och uppvuxen i Husum i Västernorr­land.

– Husum är en bruksort och Tensta är en förort, båda har en gång varit symboler för utveckling och byggda under miljonprog­rammen. Idag är orterna mer förknippad­e med avveckling och utflyttnin­g. Men båda orterna har ett rikt föreningsl­iv, som för med sig starka relationer människor emellan.

Husum dominerade­s länge av pappersmas­safabriken, och även Ylvas pappa arbetade där.

– Idag går det bra för fabriken, men inte för orten. Husum avfolkas, eftersom industrin kräver färre och färre människor.

I tonåren längtade Ylva bort från Husum, och flyttade till Umeå när hon började gymnasiet. Hon studerade på en estetisk linje och så småningom sökte hon in till Malmö

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden