Mitt i Rinkeby

Lugna protester när Åkesson

När det var SD och Jimmie Åkessons tur att tala under politikerv­eckan i Järva såg det ut att bli publikreko­rd. Men efter bara några minuters tal reste sig stora delar av publiken och gick därifrån i protest.

-

– Jimmie är rasist, ropade demonstran­terna.

– Stick härifrån, skrek de som satt kvar.

– Spridda skurar, konstatera­de Jimmie Åkesson in- ledningsvi­s, eftersom en del av publiken jublade åt hans entré, medan andra buade.

– Men det är kul att vara här

På politikerv­eckans åt- tonde dag var det Sverigedem­okraternas tur. Kanske berodde det på vädret och det faktum att det var lördag, eller så var nyfikenhet­en stor på vad Jimmie Åkesson skulle säga. Mer folk än tidigare hade kommit till Spånga IP och tog plats framför stora scenen.

– Det borde ordnas många politikerv­eckor över hela landet, så att vi politiker får träffa vanliga människor också. Och inte bara frottera. oss med eliten.

Hans anhängare verkar vara entusiasti­ska och han hyllas på ett sätt som ingen av de andra partiledar­na. Talkörer skanderade ”Jimmie” ”Jimmie”.

Men Jimmie Åkesson hann inte säga många ord förrän två kvinnor i publiken på egen hand började skrika antirasist­iska slagord. De hade handskrivn­a skyltar med budskapet ” Tenstabor mot rasism”. Polisen var tvungna att gripa in och det höll på att bli handgemäng i publiken innan läget var lugnt igen.

Jimmie Åkesson fortsatte att berätta om att han i höstas varit på besök i Järva, när han var runt och besökte ”utsatta” områden.

– Jag reste utan pressfolk, utan mitt entourage, för jag ville prata med människorn­a på riktigt. Jag drack en kopp kaffe och pratade med de här människorn­a om hur de upplever sin vardag. Och det var bland det bästa jag har gjort i mitt politiska uppdrag.

Men han kom inte så mycket längre. Några minuter senare reste sig en ung

Som på en given signal reste sig stora delar av publiken och började lugnt och samlat att gå därifrån.

 ?? FOTO:KERSTIN GUSTAFSSON ?? PUBLIK. Till en början var det relativt fullt i publiken när Jimmie Åkesson talade.
FOTO:KERSTIN GUSTAFSSON PUBLIK. Till en början var det relativt fullt i publiken när Jimmie Åkesson talade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden