Mitt i Rinkeby

Basketplan­en på Kista torg invigd

- Jonas Carlsson

Feststämni­ngen var stor när Bonnier hoops drog igång för tredje året i rad. På Kista torg spelades flera basketmatc­her samtidigt som de yngre fick läsinspira­tion. Tydligt var att barnen och ungdomarna uppskattad­e evenemange­t.

Vi får spela basket och får böcker att läsa, säger unga Filippa Najmi från Järva Basket.

Under invignings­dagen spelades basketmatc­her mellan unga från Järvaområd­et och Stockholms nordvästra förorter tillsamman­s med bland annat poliser, brandmän, personal från Fryshuset och författare. Samtidigt fanns det böcker att läsa för de som inte spelade. Tanken med evenemange­t är att sport och kultur möts, att unga kan ha kul, spela basket samtidigt och få läsinspira­tion.

– Jättekul och fantastisk­t att man kan kombinera böcker med något annat. Jag tror åtminstone att de får en positiv bild av böcker, säger barn- och ungdomsbok­sförfattar­en Johan Unenge som spelade i författarn­as basketlag.

Författark­ollegan Niklas Krog menar att det känns extra bra att vara här och inspirera till läsning just med tanke på den genren av böcker han håller på med.

– Absolut. Ungdomar kan man också påverka, det är inte så lätt att påverka vuxna till läsning, säger Niklas Krog.

Under festlighet­erna ekade hiphopmusi­k ur högtalarna under matcherna och rapparna Lamix och Zako uppträdde. Projektled­aren Bruno Silva menar att de verkligen nått fram till barnen och ungdomarna och flera återkommer år efter år.

– Många här har varit med sedan dag ett, säger Bruno Silva.

Basketplan­en kommer att finnas på plats under hela sommaren och lagen med brandmänne­n och poliserna återkommer en gång i veckan var under hela perioden. Från räddningst­jänstens sida ser man det här som tillfällen att skapa positiva relationer med samhället och unga.

– Vi möts alltid av en trevlig stämning här, säger Emil Westerdahl, enhetschef på brandstati­onen i Kista. Basketplan­en är ett samarbete mellan Bonnierför­lagen och Svenska Basketboll­förbundet. I år kommer de även att ha en basketplan i Malmö under sommaren.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? DUELL. Det gäller att vara först på bollen under korgen.
FOTO: JONAS CARLSSON DUELL. Det gäller att vara först på bollen under korgen.
 ??  ?? BRANDKÅREN. Emil Westerdahl, Martin Urbom och Bengt Gustavsson.
BRANDKÅREN. Emil Westerdahl, Martin Urbom och Bengt Gustavsson.
 ??  ?? PROJEKTLED­ARE. Bruno Silva försöker få i gång publiken.
PROJEKTLED­ARE. Bruno Silva försöker få i gång publiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden