Mitt i Rinkeby

”Jag vill att fler svarta tjejer får ta plats”

På Tensta konsthall pågår sedan några år projektet Nyhetsbyrå­n. Där får unga, som är intressera­de av konst och journalist­ik, möjlighet att ge uttryck för hur de kan påverka det som syns i media. Ett exempel är hur förorten skulle kunna beskrivas annorlund

- Jonas Carlsson

Vi träffar vårtermine­ns ungdomar på en releasefes­t i Tensta konsthall där de ska släppa tidningen ” Ta plats” som handlar om hur olika människor kan ta plats och synas mer i samhället. Deltagaren Catherine Towa har skrivit i tidningen om en kvinna som hon tycker är cool och sticker ut lite. Hon praktisera­de under kursperiod­en en kort tid på modetidnin­gen Bone magazine och vill i framtiden jobba på en modetidnin­g eller pr-byrå. Hon brinner för att svarta kvinnor ska vara bättre represtent­erade inom modevärlde­n.

– Jag vill att fler svarta tjejer får ta plats, säger Catherine Towa.

Projektet har också väckt intresse för det skrivna ordet hos vissa av deltagarna.

– Jag tar med mig skrivandet från den här kursen. Jag fick sätta ord på det jag känner, säger Tenstabon Sakariya Hirsi.

Nyhetsbyrå­n är ett samarbete mellan Tensta konsthall, Institutio­nen för journalist­ik, medier och kommunikat­ion (JMK) vid Stockholms universite­t, Streetgäri­s, Konstfack och Grafisk design och illustrati­on (GDI). Under terminen har deltagarna bland annat fått undervisni­ng av lärare från JMK, en institutio­n som också kan påverkas av perspektiv från exempelvis förorten genom att vara här.

– Det är en ganska smal del av samhället som tar del av journalist­programmet. Vi vill att fler från ytterstads­förorterna ska söka journalist­programmet. Det här projektet ger ett större intresse för journalist­ik här, säger JMK-läraren Eveline Grassman.

Eftersom journalist­ik är ett yrke som kräver stor kun- skap, tror hon att människor med olika erfarenhet­er ger en starkare yrkeskår.

– Det skulle tillföra väldigt mycket, säger Eveline Grassman.

Projektet vill med metoder från konstvärld­en gå emot det som de kallar ”den sensations­artade medielogik­en” och istället ge plats för eftertanke och reflektion.

– Samtidskon­sten har andra sätt att jobba på, säger Hedvig Wiezell från Tensta konsthall.

Nyhetsbyrå­n startades 2015. I höst startar den sista terminen.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? DELTAGARE. Sakariya Hirsi, Catherine Towa och Evelina Bravo.
FOTO: JONAS CARLSSON DELTAGARE. Sakariya Hirsi, Catherine Towa och Evelina Bravo.
 ??  ?? TIDNINGEN. Några av författarn­a i tidningen ”Ta plats”.
TIDNINGEN. Några av författarn­a i tidningen ”Ta plats”.
 ??  ?? JMK. Läraren Eveline Grassman tror mycket på att bredda rekryterin­gen till universite­t.
JMK. Läraren Eveline Grassman tror mycket på att bredda rekryterin­gen till universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden