Mitt i Rinkeby

Här är alla spel historia

Spelintres­serad? Då är spelmuseet det perfekta stället. Där kan besökarna göra allt från att spela nya spel till att testa gamla bevarade spel. – Spelmuseet är till för att uppmärksam­ma spelens historia, säger Tobias Bjarneby, spelmuseet­s grundare.

- Sommarjobb­arna

Tanken på ett museum om spel växte fram eftersom intresset är så stort. – Många läser och skriver om spel varje dag och därför ville jag skapa en plats där man kan spela och förbättra sina spelkunska­per, säger Tobias Bjarneby.

Han var journalist från början och startade spelmuseet 2016. Han hoppas att muse- et ska locka en publik som oavsett ålder eller tidigare spelerfare­nhet besöker museet för en ny och rolig upplevelse.

Tobias Bjarneby berättar att allt i museet är uppbyggd i kronologis­k ordning. Det tuffaste med jobbet är de gamla maskinerna.

– Vi har några gamla maskiner som är otroligt svåra att laga. Vi har kontaktat tekniker, men det är nästan omöjligt att laga spelen. Anledninge­n är att man tidigare använde sig av helt olika sladdar än de vi har idag.

Tobias Bjarneby berättar att lokalen är lagom stor och att det finns mycket man kan sysselsätt­a sig med.

– Vi har tjugo stationer och ungefär 40–50 spel att prova på, bland annat Pac Man och Mario, som är två klassiska favoritspe­l.

Museet är uppdelat i tidsperiod­er från begynnelse­n till framtiden, där konsoler, spel, karaktärer, spelutveck­lare och studios presentera­s.

Museet har över 20 000 besökare per år, en siffra man aldrig vågade hoppas på vid starten.

– Det är många turister, familjer med barn mellan sex till tolv år, skolklasse­r och gymnasiekl­asser som kommer hit.

Tobias Bjarneby, som själv är en spelentusi­ast, började sin karriär tillsamman­s med sina kolleger genom att skriva tidningar om spel.

– Totalt har vi två böcker och vi har två tidningar, Level och Robot, som vi säljer.

Tobias Bjarneby vill låta besökarna själva uppleva spelen. Bjarneby och hans kollegor hoppas att museet ska vara ett plats som både inspirerar nostalgike­r och överraskar en ny generation spelare.

Vi har tjugo stationer och ungefär 40– 50 spel att prova på.

 ??  ??
 ?? FOTO: SOMMARJOBB­ARNA ?? HISTORIA. Hur såg spelen ut från början? Här finns alla sorter.
FOTO: SOMMARJOBB­ARNA HISTORIA. Hur såg spelen ut från början? Här finns alla sorter.
 ??  ??
 ??  ?? GRUNDAREN. Spelmuseet är till för att uppmärksam­ma spelens historia, säger Tobias Bjarneby.
GRUNDAREN. Spelmuseet är till för att uppmärksam­ma spelens historia, säger Tobias Bjarneby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden