Mitt i Rinkeby

Nu ska alla få plats i bussarna

- Emma Löf Hagström

Utanför medborgark­ontoret i Rinkeby har man på måndagar under några veckor kunnat skåda en lång kö som ringlat upp längs gatan. Förväntans­fulla föräldrar och barn har trängts tillsamman­s, i hopp om att få en plats på någon av de bussar som varje vecka kör till spännande utflyktsmå­l.

För många har den timslånga väntan dock varit förgäves. Nu har stadsdelsf­örvaltning­en satt in dubbla bussar för resterande resor.

– Människor köar från sjutiden på morgonen fastän kontoret inte öppnar förrän tio. Vissa familjer har kommit hit flera gånger utan att få en plats. Förhoppnin­gsvis blir det lite bättre nu när man sätter in dubbla bussar, säger Hagi Farah, medborgarv­ärd från föreningen Järva föräldrar-alliansen.

I åtta år har Rinkeby-Kista anordnat sommarutfl­ykter till platser runt om i landet. I år står bland annat Furuviks djurpark, Tom Tits och Eskilstuna zoo på programmet.

Under fyra veckors tid i juli avgår bussarna, en gång i veckan från Rinkeby och en gång i veckan från Husby. För att boka in sig på utflyktern­a måste man dagen innan vara på plats vid medborgark­ontoret, och det är först till kvarn som gäller.

Människor är ivriga att få åka på utflykter med sina barn – men för många har det än så länge slutat i besvikelse. Bussarna har nämligen bara rymt runt 40 personer, och eftersom varje vuxen får ta med sig upp till fem barn så blir de fulla på nolltid.

Nu sätter stadsdelsf­örvaltning­en in en extrabuss till sommarens kvarståend­e utflykter, med hopp om att de flesta som vill ska kunna få åka med.

– Vi såg redan från början att det var ett otroligt stort tryck och intresse för

utflyktern­a i år. Vi fick sätta oss ner och se över situatione­n och beslutade ganska direkt att sätta in en till buss, säger Stefan Lindström, enhetschef på Rinkeby-Kista stadsdelsf­örvaltning. Priserna på utflyktern­a är redan subvention­erade; för en vuxen kostar resa och inträde 200 kronor medan det är gratis för barnen, vilket är en av anledninga­rna till att resurserna är begränsade, och därmed också platserna på bussarna.

– Det är jättevikti­gt att så många som möjligt får komma iväg på dagsutflyk­terna, man kan verkligen se att det finns ett behov för människor att få göra sådana här utflykter med sina barn. Samtidigt är det så klart också en fråga om resurser och att ha råd med att bekosta resorna, berätta Stefan Lindström.

Det är bara stadsdelen Rinkeby-Kista som har dagsutflyk­ter på det här sättet. Initiative­t startades för att familjer i området skulle få chansen att få komma i väg och få möjlighet att se naturområd­en, havsbad och djurparker, eftersom man märkt att barn och vuxna i området annars tenderar att bli kvar i sin förort.

Hagi Farah tycker att det är positivt att det sätts in extrabussa­r, men menar att det fortfarand­e inte täcker behovet:

– Vi är jättetacks­amma för att förvaltnin­gen har reagerat och att det har satts in fler bussar, men det allra bästa vore självklart att sätta in bussar efter hur många som anmält sig. I utsatta områden som Rinkeby-Kis- ta är det otroligt viktigt för barnen att få komma iväg och göra något annorlunda på sommaren, eftersom familjerna ofta inte har råd att åka på semester. Det är så lätt att man bara fastnar i sin stadsdel och inte får se någonting utanför Stockholm, säger han.

Även nästa år kommer man att fortsätta att arrangera bussutflyk­ter, och innan dess hoppas Stefan Lindström att man ska ha hittat en bra lösning på problemet:

– Vi misstänker att intresset även nästa sommar kommer att bli väldigt stort och vi ska självklart sätta oss ner och göra en ordentlig utvärderin­g inför nästa år. Det faktum att det bara går att anmäla sig på plats bidrar till att det blir omöjligt för barn med arbetande föräldrar att få en plats på bussen, och det är något vi också måste se över.

Hagi Farah hoppas att det så småningom ska finnas platser till alla, och understryk­er än en gång hur viktiga utflyktern­a kan vara för barnen:

– När barnen kommer tillbaka till skolan efter sommaren så brukar lärarna be eleverna att berätta om vad de gjort på lovet. Många av barnen härifrån skäms, eftersom de inte har någonting att säga. Men har man fått åka på en utflykt någonstans så är man stolt över det, då har man något att visa upp och berätta om. Det är otroligt viktigt för barnen.

”Har man fått åka på en utflykt någonstans så är man stolt över det.”

 ??  ??
 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? GLAD. Hagi Farah är glad och tacksam över att man nu sätter in extrabussa­r så att alla som vill kan följa med på utflyktern­a.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM GLAD. Hagi Farah är glad och tacksam över att man nu sätter in extrabussa­r så att alla som vill kan följa med på utflyktern­a.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? FÖRST TILL KVARN. – Det har varit köer från sjutiden på morgonen fastän kontoret inte öppnar förrän tio, säger Hagi Farah.
FOTO: ULRICA ANDERSSON FÖRST TILL KVARN. – Det har varit köer från sjutiden på morgonen fastän kontoret inte öppnar förrän tio, säger Hagi Farah.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden