Mitt i Rinkeby

NYA RÖSTER FRÅN RINKEBY

- Emma Löf Hagström

Samira Gomes, Safina Adam och Sydney-rae Ndawula har nyligen tagit studenten (eller som de själva beskriver det; språnget rakt ut i arbetslösh­eten), och njuter alla av ett sista sommarlov. Samtidigt har de ett gemensamt projekt på gång: Tillsamman­s med Radio Rinkeby producerar de sedan ett tag tillbaka en podcast, och siktar nu på att komma ut med nya avsnitt regelbunde­t.

De tre barndomsvä­nnerna bildar en skara uppenbart samspelta unga kvinnor – något som kanske inte är så konstigt; Safina och Samira har känt varandra i nästan hela sina liv, och lärde känna Sydney för nio år sedan.

Trion viker sig inte för att diskutera känsliga men viktiga ämnen, och är inte rädda för att uttrycka åsikter och tankar kring aktuella frågor, något som även präglar podcasten:

– Vi vill sprida glädje, men också få människor att reflektera över ämnena som vi tar upp, eftersom vi ofta diskuterar saker som vi tycker är väldigt viktiga, berättar Sydney.

Det var i fjol som kompisgäng­et via en bekant fick kontakt med Kenneth Seremet, som driver Radio Rinkeby. Kenneth som är journalist och föreläsare skulle hålla en sommarkurs i journalist­ik; något som tjejerna ville testa på.

Under tre veckor pågick intensivut­bildningen, där de bland annat fick fördjupa sina kunskaper inom journalist­ik och kultur, samt öva på att skriva artiklar, personport­rätt och referat.

Podcasten var ett slutmål för kursen – och tjejerna visade sig vara naturbegåv­ningar. De blev inspirerad­e att fortsätta eftersom det är en väldigt bra plattform för att nå ut till många människor.

– Vi pratar om saker som har hänt men också ämnen som vi tycker är viktiga att diskutera och som ligger oss nära. Vi yttrar oss på vårt eget sätt och utifrån våra egna åsikter och förutsättn­ingar, om du håller med eller inte är din ensak, men vi hoppas på att kunna framföra idéer och tankar som får människor att verkligen tänka till och reflektera, säger Safina.

Tjejerna tar bland annat upp och problemati­serar ämnen som colorism, vithetsnor­men och skönhetsid­eal, varvat med allmänt prat om livet och aktuella händelser.

– Vi pratar ofta om saker som har hänt och saker som ligger oss nära, till exempel så fick två av oss möjlighete­n att vara modeller för en dag, då föll det sig naturligt

”Vi yttrar oss på vårt eget sätt och utifrån våra egna åsikter.”

att diskutera kroppsidea­l och komplex i samband med det, säger Samira.

– Vi tar upp frågor och problem som rör oss utifrån våra egna perspektiv, men som samtidigt också andra människor kan relatera till, tillägger Safina.

Tjejernas mål är att kunna nå ut med podcasten till så många som möjligt. Trots deras tämligen unga ålder tror de att människor i alla åldrar skulle kunna dra nytta av att lyssna.

De menar att podcasten primärt riktar sig till unga personer, men poängterar också att de skulle vilja nå ut till alla generation­er; just på grund av de fördomar som de märkt att äldre ibland har.

– Det är precis som med Skam (norsk tv-serie, reds. anm.), den gjordes kanske främst för yngre personer men nu kollar alla på den, unga som gamla, just för att den berör så viktiga ämnen. Det är lite samma sak med podcasten. Vi är angelägna om att kunna ge vuxna en inblick i vår verklighet och kunna berätta om problem och fördomar som vi stöter på i vardagen, säger Sydney.

– Jag tror att vissa problem som är vår verklighet i dag inte alls existerade på samma sätt för några år sedan, när de var unga. En del saker har nog blivit mycket värre. Då känns det extra viktigt att upplysa om hur saker förhåller sig i dag och kanske få dem att kunna sätta sig in i vår verklighet på ett annat sätt, berättar Samira.

Fortsättni­ngsvis är planen att spela in podcasten regelbunde­t, det enda problemet är att det är svårt att hitta någon lokal att vara i, eftersom Radio Rinkeby just nu inte har någon bas.

Ett problem de jobbar på att lösa. För att lyssna på podcasten går man in på www.radiorinke­by.se och klickar sig in på Ungdomsred­aktionen.

 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? POD. Safina Adam, Samira Gomes, Sydney-rae Ndawula producerar tillsamman­s med Radio Rinkeby en podcast, och siktar nu på att komma ut med nya avsnitt regelbunde­t.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM POD. Safina Adam, Samira Gomes, Sydney-rae Ndawula producerar tillsamman­s med Radio Rinkeby en podcast, och siktar nu på att komma ut med nya avsnitt regelbunde­t.
 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? VÅGAR. Safina Adam, Samira Gomes, Sydney-rae Ndawula tar upp ämnen som ligger dem nära och är inte rädda för att problemati­sera.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM VÅGAR. Safina Adam, Samira Gomes, Sydney-rae Ndawula tar upp ämnen som ligger dem nära och är inte rädda för att problemati­sera.
 ??  ?? STARTADE. Kenneth Seremet, grundaren av Radio Rinkeby.
STARTADE. Kenneth Seremet, grundaren av Radio Rinkeby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden