Mitt i Rinkeby

Startskott­et för svensk damcricket

Kvinnor och barn hade i veckan möjlighet att pröva på cricket i Husby. Det var inte vem som helst som hjälpte deltagarna. Den som ledde passen var pakistansk­a damlandsla­gets kapten Sana Mir.

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Sana Mir är en av världens bästa cricketspe­lare och sedan åtta år kapten för Pakistans damlandsla­g. Efter att hon spelat VM åkte hon till Stockholm som en del i att försöka inspirera kvinnor och tjejer att börja med sporten.

Det har blivit en träff med publik i Kista och tre cricketpas­s i Stockholms­området där främst kvinnor och barn har kunnat pröva på sporten, men kanske också få ett pass med Sana Mir för den som redan är cricketfrä­lst.

Vi var på plats under ett pass på cricketpla­nen i Husby. En som prövade sporten för första gången var Dasha Lebid vars man spelar cricket. Hon har tidigare mest tittat på sporten och inte riktigt förstått den fullt ut, men var positivt överraskad över hur roligt det var.

– Det här blir också lite att gå utanför min comfort zone, säger Dasha Lebid.

Sana Mirs besök kan ses som en del i att försöka få fler kvinnor till cricketspo­rten i Sverige. Marcus Bringzén var tidigare ordförande i Stockholms akademiska cricketsäl­lskap i 19 år och han ser gärna fler kvinnor inom sporten.

– Vi har haft kvinnor som kommit och gått, men inte riktigt fått kvinnorna att stanna. Men Gunjan Shukla, hon är kapten för tredjelage­t (i klubben), säger Marcus Bringzén.

Det finns i dag inget svenskt damlandsla­g. Sana Mir har själv varit en viktig byggsten i att få sporten att växa på damsidan i Pakistan, men hon pekar på att det kan ta lång tid för ett svenskt landslag att etablera sig.

– Det kan ta fem till tio år att bygga ett lag, tror Sana Mir.

Sana Mir menar att för att cricket ska växa på damsidan i Sverige så behövs resurser och det beror på vilka sporter som prioritera­s. Det finns idag inte många cricketpla­ner i Stockholm, även om grundstruk­turen vad gäller gym och andra möjlighete­r för kvinnor finns.

– Det beror på vad man investerar i sporten, menar hon.

Maddy White från England är här i Sverige och coachar cricket under några månader. Hon pekar på vikten av att lansera sporten och att både kvinnor och män finns med på tåget.

– Vi måste göra det till en känd sport och hitta på events, menar hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? TALANG. Aaiza Waqas gör ett försök med slagträet.
FOTO: JONAS CARLSSON TALANG. Aaiza Waqas gör ett försök med slagträet.
 ??  ?? DEBUTANT. Dasha Lebid prövade cricket för första gången.
DEBUTANT. Dasha Lebid prövade cricket för första gången.
 ??  ?? INSTRUERAR. Sana Mir visar hur man ska kasta iväg bollen.
INSTRUERAR. Sana Mir visar hur man ska kasta iväg bollen.
 ??  ?? CRICKET. Så här ser planen i Husby ut.
CRICKET. Så här ser planen i Husby ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden