Mitt i Rinkeby

Häng i trädgården i augusti

Augusti är en perfekt månad att spendera i trädgården – och det finns mycket att göra. Nu är tiden att förbereda inför hösten, och samtidigt njuta av de sista varma soldagarna.

- Erika Lindén Jansson

Kanske känner du redan av höstens vingslag, men i trädgården pågår arbetet för fullt. Lägg lite krut på att ta vara på allt det goda och förbered innan de kalla nätterna kommer.

Glöm inte lufta växthuset så att temperatur­en hålls så jämn så möjligt mellan natt och dag. Uterum och växthus kan bli olidligt varma när solen står på. I värsta fall kan växternas celler sprängas och då återhämtar sig plantorna aldrig.

Installera automatisk­a lucköppnar­e eller kom ihåg att öppna luckorna på morgonen. Rotfrukter, squash och lök kan tas tillvara på på olika sätt; lägg in, gör marmelader och chutneys, gör kimchi och baka mjuka kakor med rivna grönsaker i till höstens kalas.

Nu är det säsong för björnbär, plommon och hösthallon. Plocka och ät så mycket du orkar och gör sedan sylt och inläggning­ar. Du kan också frysa in björnbären och hallonen. Frys dom då först styckvis på en plåt och lägg sedan över i påsar.

Nu är det dags att klippa ner örterna och spara till vinterns grytor och gratänger. Dragon, rosmarin, citronmeli­ss, oregano, timjan, rosmarin, och mynta funkar bra att torka. Sprid ut dem på papper i solljus så torkar de snabbt.

Dill, persilja och basilika gör sig bättre att frysas in färska. Du kan också göra eget te på torkade svartvinbä­rs-, citronmeli­ss- och myntablad, och ringblomma­ns och rosens blomblad.

Sommarblom­morna fortsätter att knoppa hela sommaren om du tar hand om dem. Lika viktigt som att vattna och gödsla minst en gång i veckan är att plocka bort överblomma­t. Knipsa blommorna innan de satt i frö, så bildas snabbt nya blomknoppa­r.

Dela vårblomman­de perenner som står för tätt eller bildar för stora bestånd. Till exempel vivor mår bra av att delas ofta. Iris behöver också delas regelbunde­t, ungefär vart tredje år. Enklast är oftast att lyfta hela plantan med en grep, dela den och plantera tillbaka så mycket som du vill.

Att så gräsmattan i augusti är en bra regel. Fröna gror snabbt i den sista sommarvärm­en, och jorden och luften är tillräckli­gt fuktiga för att de inte ska torka ut. Tänk på att en nyanlagd gräsmatta – gäller även gräs på rulle) ska vattnas ofta och lite, tvärtemot en etablerad gräsmatta.

Sensommare­n är en perfekt tid att beskära träd och buskar. Passa på att gallra björken, magnolian eller lönnen om det behövs. Stenfrukts­träd bör också beskäras fram tills september. De behöver inte samma tuffa behandling som äppelträd, men att beskära dem lite och släppa in ljus och luft i trädkronan är bra för nästa års fruktsättn­ing.

Efter skörden beskärs också hallon och björnbär. Alla skott som gett bär i år klipps bort ända ner, så att de nya skotten som ska ge bär nästa år får plats att växa.

Augusti består i regel av fuktmättad luft, vilket är perfekt för nyplanteri­ngar. Plantera vintergrön­a växter så att de hinner etablera sig och utveckla ett stadigt rotsystem innan vintern.

Det är alltid roligt att samla frön från olika frukter, perenner eller sommarblom­mor. Gå en runda i trädgården och se vad du hittar. Lägg varje sort i ett kaffefilte­r med växtens namn på och låt dem sedan ligga och torka på rumstemper­erad och torr plats. Till våren kan du prova att så och se vad det blir!

 ?? FOTO: JOHAN MÅNSSON ?? SKÖRDETID. Ta tillvara på årets skörd i augusti.
FOTO: JOHAN MÅNSSON SKÖRDETID. Ta tillvara på årets skörd i augusti.
 ?? FOTO: JOHAN MÅNSSON ?? HÖSTPYSSEL. Ta sticklinga­r av växterna, eller pröva att göra egen kimchi.
FOTO: JOHAN MÅNSSON HÖSTPYSSEL. Ta sticklinga­r av växterna, eller pröva att göra egen kimchi.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden