Mitt i Rinkeby

Muslimerna­s motsvarigh­et till julafton

- Kerstin Gustafsson

– Eid al-adha är vår största högtid, vi firar i tre dagar.

Fatima Mohamed är på väg till morgonböne­n i Ungdomens Hus i Rinkeby.

Bönetillfä­llena i Ungdomens Hus avlöser varandra mellan klockan 8 och 9.30. Köerna är långa in till bönen under muslimerna­s stora högtid Eid al-adha.

– Den här dagen går alla till bön i moskén, sedan går man hem och äter frukost med familjen. Barnen får presenter och godis, eller pengar att handla för.

Alla är finklädda, som till fest.

– Ja, nya kläder är något absolut, det gäller för alla.

Hon tillägger:

– För alla som har råd, förstås. Inte alla har det. Det är också viktigt att dela med sig till behövande under den här helgen.

Under eidbönen räcker inte sporthalle­n till. Överallt, på läktarna, i trapporna, står bedjande. Alla ber tillsamman­s. Men männen har en ingång och kvinnorna en annan. Det är långa köer på båda ställena.

– Jag får vänta till nästa gång, säger Fatima Mohamed, det gick inte att komma in.

Hon väntar in sina tre döttrar, så att de kan gå in tillsamman­s.

– De är på väg från Tensta.

Fatima Mohamed har studerat till socionom, men bytte inriktning efter ett års studier. Nu läser hon till folkhälsov­etare vid högskolan i Västerås istället.

– Jag kände att det var det som behövdes, säger hon. Många vet inte hur man ska leva här, i sitt nya hemland, vad man ska äta, och att man ska vara fysiskt aktiv.

Hon har arbetat som kunskapssp­ridare i Järva. Under tre år har hon informerat somaliska föräldrar om betydelsen av att vaccinera sina barn mot mässlingen och röda hund.

– Jag vet av egen erfaren- het hur viktigt det är. Min yngsta dotter blev sjuk, men klarade sig.

Eid al-adha firas i två eller tre dagar, det är lite olika i olika länder. Men Fatima Mohamed kommer inte vara ledig så länge.

– Nej, jag jobbar varje helg på ett gruppboend­e. Nu ska jag jobba natt.

Men en dags firande blir det i alla fall med familjen.

– Ja, eid al-adha är en stor familjehög­tid, vår största. Den går att jämföra med julafton, även om vi inte har någon tradition med Kalle Anka.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? FEST. Fatima Mohamed är på väg till morgonböne­n i moskén i Ungdomens Hus i Rinkeby. Här träffar hon sin väninna Amina med hennes två barn.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON FEST. Fatima Mohamed är på väg till morgonböne­n i moskén i Ungdomens Hus i Rinkeby. Här träffar hon sin väninna Amina med hennes två barn.
 ??  ?? PREMIÄR. Ahmed, 3, följer med sin pappa för första gången till moskén.
PREMIÄR. Ahmed, 3, följer med sin pappa för första gången till moskén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden