Mitt i Rinkeby

Familjefes­t på Eggeby gård

- Kerstin Gustafsson

I samband med muslimerna­s stora högtid Eid al-adha anordnades en stor fest på Eggeby gård. Där fanns såväl karuseller och rutschkano­r, som politisk debatt.

– Vi vill tillsamman­s öka tryggheten i området, sade Ahmed Kaboole, samordnare för Somaliska ungdomsför­bundet i Sverige och ansvarig för festen.

– Valdeltaga­nde här i området är lågt och nästa år är det val. Vi vill informera om det, sade Ahmed Kaboole. Så vi tänkte att vi ordnar en fest för barnen, då kommer också föräldrarn­a hit.

Under eftermidda­gen anordnades även en debatt med lokala politiker.

– Vi har bjudit in alla partier, förutom Sverigedem­okraterna, sade Ahmed Kaboole. Flera lokala politiker med somaliskt ursprung är här.

Den politiska majoritete­n i Stockholm S, MP, V och FI, hade representa­nter på plats. Opposition­en uteblev. Debatten handlade om Järva, om lokal organiseri­ng och hur kvinnors inflytande ska stärkas. Dessutom diskuterad­es risken att de 14 stadsdelsn­ämnderna centralise­ras till hälften så många efter nästa års val.

Det var Somaliska ungdomsför­bundet i Sverige, som tillsamman­s med ABF Stockholm och Somaliska föräldrafö­reningen i Tensta och Hjulsta, ansvarade för familjefes­ten. Men även Arriva bussbolag fanns på plats på Eggeby gård.

– Ja, vi vill vara med där det händer, sade Henrik Skogh, trafikchef på Arriva. Vi vill synas i området och många av våra chaufförer bor här.

Senare på kvällen blev det artistuppt­rädanden. En dansgrupp från Malmö var där och den som drog mest folk var Ali Dhaanto, som är en världsstjä­rna inom den somaliska folkmusike­n.

I ladan såldes mat, som en restaurang från Akalla stod för.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? DANS. Före själva festen under Eid al-adha drog i gång dansade tre tjejer somalisk dans för närvarande press. .
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON DANS. Före själva festen under Eid al-adha drog i gång dansade tre tjejer somalisk dans för närvarande press. .
 ??  ?? DEBATT. Ifrah-Degmo Mohamed (V) var med på Eggeby gård 2017. Under eftermidda­gen deltog lokala politiker i en debatt.
DEBATT. Ifrah-Degmo Mohamed (V) var med på Eggeby gård 2017. Under eftermidda­gen deltog lokala politiker i en debatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden