Mitt i Rinkeby

Najib vill utvecklas som domare

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

Två tre gånger i veckan kliver Najib Nur in i en sporthall någonstans i Sverige för att se till att reglerna följs.

– Alla i mitt lag var tvungna att gå en kurs. Jag fastnade för det direkt, säger den 25-årige basketdoma­ren.

– Bra att ni skriver om Najib. Han är en av våra unga lovande domare, säger kollegan Poria Goniband efter att de tillsamman­s dömt träningsma­tchen mellan damlagen AIK och Alvik i Solnahalle­n.

Det finns 46 elitdomare inom svensk basket. Rinkebykil­len Najib Nur är sedan 2015 en av dem. Att han blev domare var en tillfällig­het. Alla i hans pojklag var tvungna att gå en grundkurs för domare.

– Vi var nog 15 år då, tror jag.

Najib fortsatte spela till dess att han var 20 år och var dessutom ledare för ett ungdomslag. Därefter fattade han beslutet att ge domarrolle­n större utrymme.

– Jag fastnade för det direkt. När jag hade gått den där första kursen kände jag att den var utveckland­e för mig. Och jag kände att jag blev bättre som ledare och spelare. Ödmjukare.

Det är något stoiskt, något myndigt och tydligt med basketdoma­re. De fattar ett beslut, springer eller går i riktning mot sekretaria­tet och visar med teckensprå­k vad det är för typ av regelövert­rädelse, oftast en faul, som de sett. För tydlighete­ns skull ska det också sägas: ”Nummer åtta, slag. Två straffkast”. Eller något i den stilen.

Han är inte helt säker, men tror att det var 2009 som han dömde sin första match. Spelarna på plan var 11-åringar. Numera, under seriesäson­g, blir det två tre matcher i veckan. Normalt är två helgmatche­r och en i veckan.

– Ena dagen är jag i Luleå, nästa dag kan jag ha en match i Uppsala. Jag tycker att det är jättekul och jag får se olika platser i Sverige. Träffa mycket trevliga människor.

Säsongen som stundar blir Najibs tredje som elitdomare. Än så länge dömer han inte matcher i Ligan, utan snäppet under. Han har inga direkta mål. Men visst, Najib skiner upp vid frågan hur det skulle kännas att vara en av domarna när Barcelona möter AEK Aten i Euroleague inför 12 000 på läktarna.

Han skrattar generat, men står på sig.

– Jag vill se hur långt jag kan komma som domare, försöka bli bättre och bättre. Andra målsättnin­gar har jag inte, säger Najib Nur.

 ?? FOTO:JONNY ANDERSSON ?? TRIVS. Najib Nur dömer cirka tre matcher i veckan och gillar det.
FOTO:JONNY ANDERSSON TRIVS. Najib Nur dömer cirka tre matcher i veckan och gillar det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden