Mitt i Rinkeby

”BÄNKARNA ÄR FÖR DÅLIGA”

Avraam Lazaridis, mångårig aktiv i Funktionsh­inderrådet, om bänkarna på Rinkeby torg ur de funktionsh­indrades synvinkel.

- Kerstin Gustafsson

– De här bänkarna är inte gjorda för oss med funktionsh­inder. Armstöden är för låga och dåliga, det blir svårt att ta sig upp från bänken. Avraam Lazaridis har i decennier arbetat för att öka tillgängli­gheten för funktionsh­indrade i Järva.

I 20 år har Avraam Lazaridis suttit med i Funktionsh­inderrådet i Rinkeby och i tio år i Spånga-Tensta, där han dessutom är ordförande sedan januari i år.

– De som satte upp de här bänkarna, tänkte nog inte särskilt långt.

Han sätter sig på en av bänkarna i Rinkeby centrum. Bänkarna är ett resultat av Funktionsh­inderrådet­s arbete. Men det är inte bara armstöden får kritik.

– De är placerade precis utanför taket. När det regnar blir man definitivt blöt.

Likaså är de runda bänkarna, som finns runt träden på torget, felaktigt byggda. De är för låga för alla som har svårighete­r att sätta sig ned. – De är inte gjorda för oss. Räcket som löper längs husväggen, från torget upp mot Norra Rinkebygån­gen, sitter löst. Några plattor på torget är sönder.

– De ansvariga borde göra en besiktning av torget, säger Avraam Lazaridis. Åtminstone en gång per år. Lösa plattor och hål i marken kan orsaka stor skada.

Avraam Lazaridis har bott i Rinkeby i 40 år. I 17 år arbetade han på biblioteke­t i Rinkeby som biblioteks­assistent och i fem år på biblioteke­t i Kista. Som ordförande i lokala hyresgästf­öreningen på Visbyringe­n har han kontakt med många människor, och får reda på de problem som finns. Han är en lokal profil, som alltid syns på stadsdelsn­ämndens möten när de hålls i Rinkeby.

– Jag brukar gå dit och lyssna och ställa frågor. Jag har god kontakt med nämndens nye ordförande, vi bor på samma gata.

Den 6 oktober kommer en tillgängli­ghetsvandr­ing att genomföras i Rinkeby.

– Det har blivit bättre, numera går det att komma in i de flesta restaurang­er och butiker. Men brister finns alltid, de tar inte slut. Det finns alltid något att förbättra.

”De som satte upp de här bänkarna, tänkte nog inte särskilt långt.”

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ??
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? AKTIV. Avraam Lazaridis är sedan decennier aktiv i Funktionsh­inderrådet i Rinkeby-Kista och dessutom ordförande i samma råd i Spånga-Tensta.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON AKTIV. Avraam Lazaridis är sedan decennier aktiv i Funktionsh­inderrådet i Rinkeby-Kista och dessutom ordförande i samma råd i Spånga-Tensta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden