Mitt i Rinkeby

Konsthalle­n satsar på kvinnokafé

– Från början hade vi öppet bara på tisdagar. Sedan började vi träffas även på torsdagar, och nu är det öppet på lördagar också. Muna Alyaqoobi är den som ansvarar för Kvinnokafé­et i Tensta konsthall.

- Kerstin Gustafsson

Den som går igenom Tensta konsthalls kafé, svänger in igenom utställnin­gshallen och går in till rummet till höger, kommer till Kvinnokafé­et. Där träffas kvinnor tre gånger i veckan för att sy, sticka, virka eller ägna sig åt annat handarbete. Intresset är stort.

– Vi brukar vara mellan 20 och 40 kvinnor, säger Muna Alyaqoobi. Om det är någon helg, som Eid al-adha nyligen, då är vi färre. Då är många hemma och förbereder festen.

Det började som ett projekt för att aktivera kvinnor, som av olika skäl hade tid över om dagarna. Konsthalle­n och stadsdelsf­örvaltning­en tog initi- ativ till ett kafé exklusivt för kvinnor. Idag drivs kaféet enbart av Tensta konsthall och Muna Alyaqoobi är anställd på deltid.

– Först var det bara en dag i veckan, men kvinnorna ville träffas oftare. Nu har vi börjat även på lördagar, för dem som arbetar eller studerar på SFI. De som inte kan komma på vardagar.

Tanken är att kaféet, utöver handarbete, ska erbjuda gemenskap och en möjlighet att träna svenska språket.

– Allt handarbete är ett medium för att lättare nå varandra, säger Britt-Marie Lind, från Stockholms läns Hemslöjdsf­örening, som varit med en tid och lärt ut hur man färgar och tovar ull.

Utöver de regelbundn­a träffarna gör kvinnorna utflykter en gång i månaden.

– Vi har bland annat varit på Nordiska museet och Moderna museet, säger Muna Alyaqoobi. Vi tittade på Marie-Louise Ekmans utställnin­g.

Kvinnorna har många olika modersmål; arabiska, persiska, somaliska, men tillsamman­s talar de svenska. En av kvinnorna som är med den här dagen är Ashraf Marefi. Hon har bott länge i Sverige, men flyttade till Tensta i våras.

– Jag har två barn och båda bor här, säger hon och rycker på axlarna. Vad ska man göra? Från början trivdes jag inte alls, jag hade så tråkigt. Men så fick jag höra talas om den här verksamhet­en.

Nu kommer hon till kvinnokafé­et regelbunde­t. Efter 26 års tungt arbete i Sverige är kroppen utsliten och hon är förtidspen­sionerad. Hon både stickar och syr, men konsthalle­n kan erbjuda mer än handarbete.

– Jag vill lära mig engelska, säger hon. Det finns en kurs här som jag ska gå.

”Allt handarbete är ett medium för att lättare nå varandra”

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? TRÄFFPUNKT. Kvinnokafé­et i Tensta konsthall är öppet tre dagar i veckan mellan 13–16. Ashraf Merafi går till kaféet så ofta hon kan.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON TRÄFFPUNKT. Kvinnokafé­et i Tensta konsthall är öppet tre dagar i veckan mellan 13–16. Ashraf Merafi går till kaféet så ofta hon kan.
 ??  ?? CHEFEN. Muna Alyaqoobi ansvarar för kvinnokafé­et i Tensta konsthall.
CHEFEN. Muna Alyaqoobi ansvarar för kvinnokafé­et i Tensta konsthall.
 ??  ?? TOVA. Kvinnorna har färgat och tovat ull, som sedan blivit väskor.
TOVA. Kvinnorna har färgat och tovat ull, som sedan blivit väskor.
 ??  ?? KONCENTRER­AD. Fuado Tumayi syr en väska på kvinnokafé­et i Tensta konsthall.
KONCENTRER­AD. Fuado Tumayi syr en väska på kvinnokafé­et i Tensta konsthall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden