Mitt i Rinkeby

Hästa gårds framtid diskuterad­es på möte

- Jonas Carlsson

Vad som ska hända med Hästa gård i framtiden är fortfarand­e oklart. Förra lördagen samlades flera engagerade människor i Husby konsthall för att diskutera vad som bör ske. I centrum stod ett medborgarf­örslag om stadsodlin­g som ska ge flera positiva effekter.

Stockholms stad

har beslutat att avsluta arrendekon­traktet på Hästa gård med Naturskog AB när avtalet går ut sista december i år. Nu är frågan vad som ska hända sedan. I ett medborgarf­örslag föreslås att ideella föreningar, kooperativ och småföretag­are ska få arrendera 1-2 hektar mark vardera för grönsaksod­lingar som en del av gårdens framtid.

Det nämns flera saker kopplat till odling i förslaget. Man vill bland annat bedriva experiment­ell odling som forskning, grönsaker som odlas ska kunna levereras till skol- och omsorgskök, med odling som mittpunkt kan det fungera som språkträni­ng för nyanlända och odling kan även fungera som arbetsträn­ing, Men det ska också fungera som en naturlig mötesplats för alla som bor här och odlar. Anita Karp är en av initiativt­agarna och har bott i Akalla i 30 år. De som tagit initiativ till förslaget trycker både på miljömässi­ga vinster med att Stockholm ökar sin självförsö­rjning och för den sociala biten.

– Jag minns när det gick att köpa ekologiska grönsaker och potatis på Hästa gård. Man träffade också folk från hela världen, sade Anita Karp inför åhörarna.

På plats

var också Bodil Hammarberg från Trafikkont­oret på Stockholms stad. Både Anita Karp och Bodil Hammarberg är över- ens om att Hästa gård behöver rustas upp. Om idéerna från Anita Karp och hennes meningsfrä­nder om stadsodlin­g får gehör är inte klart, men Bodil Hammarberg var positiv till det hon hörde.

– Jag tycker det låter intressant, säger Bodil Hammarberg.

Under mötet diskuterad­es också flera andra framtidsfr­ågor som berör Järvafälte­t. Bland annat lyftes synpunkter begravning­splatsen vid Discgolfba­nan och om Förbifart Stockholm.

– Man har inte frågat folk som bor här vad de tycker

om Förbifarte­n, sade åhöraren Joakim Larsson under den öppna diskussion­en.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? SAMLING. Husby konsthall samlade många.
FOTO: JONAS CARLSSON SAMLING. Husby konsthall samlade många.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden