Mitt i Rinkeby

Järva discgolfpa­rk kan bli årets park

- Jonas Carlsson

Järva discgolfpa­rk är en av fem parker som kan bli årets park och det är första gången en park från Stockholm blir nominerad. Ägaren Mats Löf är förstås väldigt glad över nominering­en.

– Det är fantastisk­t, speciellt när man själv skapat parken med egna pengar. Det blir dubbelt så stort, säger Mats Löf.

Han har drivit banan i över 20 år och under årens lopp har mycket hårt arbete lagts ner.

– Det ligger väldigt många skötseltim­mar bakom. Bland discgolfar­e är det också en världskänd park, säger Mats Löf.

Det är Elmia park som väljer kandidater bland Sveriges allmänna parker och kyrkogårda­r. Enligt juryn utmärks alla fem finalkandi­daterna av ett nyskapande av att sätta parkmiljön, grönytor och hälsofrämj­ande utemiljöer i centrum. Mats Löf är extra stolt över nominering­en med tanke på att parken har blivit vad den blivit utifrån förutsättn­ingarna.

– Vi har börjat från noll. Det var ett slyområde som inte var en park, menar han.

De övriga nominerade parkerna är Stadsparke­n i Lund, Strandpark­en i Kungälv, Bastionspa­rken i Jönköping och Harplinge kyrkogård i Halmstad. Det går att rösta på Elvia parks hemsida innan prisutdeln­ingen sker den 28 september i Jönköping och Mats Löf är självsäker på vinst.

– Chanserna är stora, tror Mats Löf som ser sin park som unik.

Kriteriern­a som juryn utgår från är rofylldhet (avskildhet, rekreation), artrikedom, vildhet, rymd (design, arkitektur), allmänning (tillgängli­ghet, för alla), lustgård (utrymme för aktivitete­r), centrum/fest (evenemang, attraktion­er), kulturhist­oria samt skötsel och underhåll.

 ?? FOTO: MATS LÖF ?? NOMINERAD. Discgolfpa­rken kan bli årets park
FOTO: MATS LÖF NOMINERAD. Discgolfpa­rken kan bli årets park

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden