Mitt i Rinkeby

Garagen ska öppnas igen

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Det var stökigt i de fyra parkerings­garagen på Risingepla­n. Ungdomar levde rövare, eldade och förstörde.

– Då stängde de garagen istället för att lösa problemen, säger Panayotis Hatzipavli­s. De gjorde likadant med Tensta gymnasium och servicehus­et i Tensta. Lösningen blir att stänga.

Panayotis Hatzipavli­s har varit aktiv i föreningsl­ivet i Järva i mer än 30 år. Han bor i Tensta sedan lika länge och de senaste åren på Risingepla­n.

– De stängde garagen på grund av vandaliser­ingen, säger han, istället för att politiker och tjänstemän försöker komma till rätta med problemen.

På Risingepla­n finns över 250 lägenheter och fyra separata garage. Idag är bara ett öppet, ett finns för de byggnadsar­betare som ska utföra ombyggnade­n av fastighete­rna. De andra två är stängda.

– De har till och med svetsat igen dörrarna och på ena stället lagt en järnbalk som lås. Vem tar ansvar? Det är det enklaste, att bara låsa och stänga.

Uno Uhlin är områdesche­f i Tensta för bostadsbol­aget Victoria Park. Han försäkrar att stängninge­n är tillfällig.

– Ja, ungdomarna eldade upp garagen åt förra fastighets­ägaren, så de två översta har varit stängda länge. Men garagen ska renoveras och de kommer att öppnas igen tämligen snart.

Uno Uhlin menar att efterfråga­n på parkerings­platser är begränsad. Det finns idag sju vakanta platser av de platser som går att hyra på vändplanen.

– Ja, de får ju parkera gratis längs gatan på vändplanen. Stoppförbu­d är det bara i de snäva kurvorna, så att sopbilen ska kunna komma fram. Dessutom är det parkerings­förbud mellan 08–11 på onsdagar, när sopbilen kommer.

Men nu ska husen på Risingepla­n och Hyppingepl­an byggas till. De fönsterlös­a husgavlarn­a, som är typiska för husen i miljonprog­ramområden­a, lämpar sig för tillbyggna­d. På så sätt blir det 190 nya bostäder i Tensta. Det innebär att vändplanen mellan husen försvinner och ersätts med normalbred­a gator och cykelbanor.

– Ja, då försvinner alla de förhyrda parkerings­platser som idag finns tillgängli­ga för de boende, säger Uno Uhlin. Men de som hyr där idag kommer att erbjudas platser i garagen.

Stockholms stad kommer

”De har till och med svetsat igen dörrarna.”

att börja rivningsar­betet första kvartalet 2018. I samma veva kommer de två översta garagen att öppnas igen. Bostadsbol­aget ska på alla sätt försöka göra parkerings­huset säkert.

– Vi kommer att ha kamerabeva­kning och ”ljud-skrikor”, säger Uno Uhlin. Dessutom kommer dörren vara helt plåtklädd på baksidan, så det blir inte lika enkelt att ta sig in. Imorgon ska vi ha möte och planera när renovering­en ska inledas.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? P-PLATSER. Panayotis Hatzipavli­s undrar var bilarna ska stå på Risingepla­n i Tensta.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON P-PLATSER. Panayotis Hatzipavli­s undrar var bilarna ska stå på Risingepla­n i Tensta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden