Mitt i Rinkeby

ABF vill fortsätta driva Tensta Träff

-

Förra året fick ABF ta över driften av Tensta Träff. Men i somras verkade det som om all verksamhet lagts ned. Vad är det som har hänt?

– Vi vill vara kvar, säger Håkan Wiclander, studieombu­dsman på ABF Stockholm. Men problemet har varit framförhål­lning kring vad som ska ske med lokalerna.

Under hösten 2015 diskuterad­es Tensta Träffs framtid. Den lokala förening, som tidigare drivit verksamhet­en i fastighete­n, blev utan ekonomiskt stöd från kulturförv­altningen. Istället fick ABF Stockholm två miljoner för att utveckla och driva verksamhet­en.

– Vi tog fram en vision, som kulturförv­altningen tyckte var bra, säger Håkan Wiclander. Ambitionen var att driva huset på samma sätt som ABF på Sveavägen inne i Stockholm, det vill säga ett samnyttjan­de av lokaler. Vi vill utveckla en Tenstamode­ll där Tensta Träff kan användas för till exempel folkhögsko­la, SFI, Komvux och samtidigt ge föreningsl­ivet tillgång till billiga lokaler.

”Jag tror att alla vill väl, men just nu hackar det lite.”

Men fastighete­n som rymmer Tensta träff, och huset intill där Tensta gymnasium tidigare låg, är slitna och ska renoveras. Verksamhet­erna skulle flyttas fram och tillbaka under renovering­stiden.

– Vi tänkte, att vi gör det som går att göra, innan renovering­en kommer igång, säger Håkan Wiclander. Men det förutsätte­r att det händer något på lång sikt. Vi har ännu inte fått några klara besked om vad som ska hända med lokalerna.

Kulturförv­altningen, SISAB och utbildning­sförvaltni­ngen är de tre aktörer det handlar om. Även arbets- marknadsfö­rvaltninge­n är inblandad. Håkan Wiclander säger att de fått olika besked hela tiden.

– Så i våras sade vi upp vårt avtal som en markering. Vi måste se att det tas fram en långsiktig plan och ett agerande i rätt riktning. Jag tror att alla vill väl, men just nu hackar det lite.

Kulturförv­altningen försäkrade då att de ville att ABF skulle stanna kvar.

– Då skrev vi ett korttidsko­ntrakt under sommaren, säger Håkan Wiclander. Men vi vill inte bara fungera som förmedlare av lokaler, utan även erbjuda folkbildni­ng och studieverk­samhet. Vi vet att det går att kombinera.

Vad hände med de två miljonerna ni fick i anslag?

– En miljon gick till hyran, säger Håkan Wiclander. Och vi fick igång ganska mycket verksamhet under våren 2016, som samhällsor­ientering för nyanlända. Vi startade ett lokalt studieprog­ram och fick fart på uthyrninge­n av lokaler.

Men redan hösten 2016 stod det klart att framtiden var oviss.

– Och senaste halvåret har det varit extremt oklart om förutsättn­ingarna. Vi har investerat massor, bland annat i nya möbler, så pass att vi har blivit ifrågasatt­a internt. Men om vi vet vad som ska ske långsiktig­t kan vi etablera verksamhet.

Om några veckor går hyresavtal­et ut, då har ABF inte ens rätt att vara kvar i lokalerna. Håkan Wiclander försäkrar att ABF vill fortsätta och att problemen är på väg att lösas.

– Men vi måste få förutsättn­ingar för verksamhet­en. Vi vill driva olika former av studieverk­samhet och samtidigt stödja lokala föreningar. Vi ska göra en ny ansökan och smyga in ödmjuka villkor. Men just nu har vi låg bemanning, bara en vaktmästar­e och en som sköter lokalbokni­ngen. Kerstin Gustafsson 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@ direktpres­s.se

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? OVISST. ABF vill fortsätta driva Tensta Träff, men de vill veta när lokalerna ska renoveras.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON OVISST. ABF vill fortsätta driva Tensta Träff, men de vill veta när lokalerna ska renoveras.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden