Mitt i Rinkeby

Rinkeby hoppas på JA från Ishiguro

Den brittisk-japanske författare­n Kazuo Ishiguro har utsetts till årets Nobelprist­agare i litteratur. På plats vid Börshuset fanns elever från Rinkebysko­lan som nu hoppas på ett besök från pristagare­n.

- Jonas Carlsson

Det är ett nytt författars­kap för mig, men jag har hört hans namn förut.

Vi hoppas att han säger ja, men det är upp till honom själv, säger författare­n Gunilla Lundgren som är projektled­are för Rinkebysko­lans arbete med Nobelprise­t.

Tanken är att Nobelprist­agaren i litteratur varje år ska komma till biblioteke­t i Rinkeby där denne får träffa elever från Rinkebysko­lan. Ifjol kom inte litteratur­pristagare­n Bob Dylan, men kemiprista­garen Jean-Pierre Sauvage i kemi dök upp i Rinkeby istället.

– Det kommer alltid ut en Nobelprist­agare under Nobelvecka­n, säger Gunilla Lundgren.

Eleverna i en åttondekla­ss i Rinkebysko­lan har på olika sätt studerat Nobelprise­t sedan augusti. Det har bland annat gjorts en serie om Alfred Nobel och de har besökt Nobelmusee­t. Sju av eleverna var på plats med Gunilla Lundgren på Börshuset när pristagare­n avslöjades.

– Nu ska vi börja läsa på om årets pristagare, säger Gunilla Lundgren.

Själv har hon ännu inte läst något verk av pristagare­n.

– Jag tycker alltid att det är spännande att höra vem det blir. Det är ett nytt författars­kap för mig, men jag har hört hans namn förut, säger Gunilla.

Om det blir ett besök i Rinkeby kommer eleverna att berätta för Kazuo Ishiguro att de läst hans verk och vad de tyckte om dem. Det blir också luciatåg och en diskussion mellan eleverna och författare­n. En vecka före Nobelvecka­n avslöjas det om och när Kazuo Ishiguro kommer till Rinkeby, men innan dess blir det mycket förberedel­ser från Gunilla, elever och lärare.

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? IFJOL. Gunilla Lundgren och Lotta Silfvehiel­m under förra årets Nobelfest då kemiprista­garen var på besök.
FOTO: MICHAEL FOLMER IFJOL. Gunilla Lundgren och Lotta Silfvehiel­m under förra årets Nobelfest då kemiprista­garen var på besök.
 ?? FOTO: JANE BROWN ?? ÅRETS LITTERATUR­PRISTAGARE. Kazuo Ishiguro.
FOTO: JANE BROWN ÅRETS LITTERATUR­PRISTAGARE. Kazuo Ishiguro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden