Mitt i Rinkeby

Vad fan får jag?

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se Reporter

När det kom fram att ordförande­n för Svenskt Näringsliv, Leif Östling, hade ägnat sig åt avancerad skatteplan­ering, blev många upprörda. Från höger till vänster kritiserad­es han för att ha smitit undan från att betala skatt i Sverige. I SVT försvarade han sig med att han minsann betalat mer skatt än många andra. ” Vad fan får jag för pengarna?”, undrade han. Efteråt var det flera som svarade honom. Han har fått två utbildning­ar på svenska universite­t som hade kostat miljoner i andra länder. Grunden till hans rikedom idag.

Jag undrar hur långt från verklighet­en ordförande­n i Svenskt Näringsliv lever. Om han, som han hävdar, ska betala 20 miljoner om året i skatt, vilka inkomster har han då?

1980, när Sverige var som mest jämlikt, tjänade en verkställa­nde direktör i de stora företagen drygt nio industriar­betarlöner. 2016 tjänade en vd 54 gånger mer.

I den här tidningen intervjuar jag Zeeshan Mian, budget- och skuldrådgi­vare i Spånga-Tensta. Han som räddar förtvivlad­e människor genom att hjälpa dem att få ordning på sin ekonomi. Jag undrar om Leif Östling har en aning om att existensmi­nimum för en ensamståen­de man är 4 734 kronor i månaden, plus bidrag till en ”skälig” hyra?

LO konstatera­r att vi har ”historiskt stora inkomstski­llnader” i Sverige idag. Hundra år efter 1917.

Jag undrar hur långt från verklighet­en ordförande­n i Svenskt Näringsliv lever.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden