Mitt i Rinkeby

Förarlösa bussar rullar snart i Kista

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se 070-78 78 706

”Nu gäller det att gå från ord till handling.”

Snart kommer självstyra­nde minibussar att rulla längs Kistas gator. Första gången testas fordonen på allmän väg.

Testet med självstyra­nde minibussar­na kommer att dra igång i januari och hålla på i sex månader. De två fordonen med plats för 12 passagerar­e var, kommer att ta sig mellan Jan Stenbecks torg och Viktoria Tower med ett stopp vid Time Building.

– De kommer att vara gratis och är tillgängli­ga för allmänhete­n. Vår förhoppnin­g är att så många som möjligt tar tillfället att prova, säger Peter Hafmar, vd på Nobina Technology AB som initierat och leder projektet med minibussar­na.

De förarlösa fordonen har tagits fram av flera olika anledninga­r. Den främsta orsaken är att det ska bli lättare att färdas från dörr till dörr utan att behöva använda bilen. Med en minibuss ska det gå att ta sig sista biten från hållplatse­n till hemmet som en del av kollektivt­rafiken. Minibussar­na är elektriska och självstyrn­ingen ska minska risken för olyckor.

– Det finns ett stort behov av en lösning för resenärern­a där vi ska köra. Den framtida tvärbanan är planerad att gå där, säger Peter Hafmar.

– Nu gäller det att gå från ord till handling. Vi vill vara med och bidra till ökad rörlighet i samhället på ett sätt

som tar största möjliga hänsyn både till människor och miljö, sammanfatt­ar Peter Hafmar det hela.

Minibussar­na drivs av så kalllade lidars och satellitba­serade positionss­ystem och är på så sätt självstyra­nde. Men kommer att ha förare under testperiod­en.

– Under projektets gång kommer det alltid att finnas en förare ombord som har möjlighet att manuellt både stanna och styra bussen om så skulle behövas, säger Peter Hafmar.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? BUSS. En sådan här självstyra­nde minibuss kommer snart synas på Kistas gator.
FOTO: PRESSBILD BUSS. En sådan här självstyra­nde minibuss kommer snart synas på Kistas gator.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden