Mitt i Rinkeby

#metoo lockar till killmiddag­ar

- Patrik Wirén

#metoo-rörelsens vittnesmål har fått allt fler män att ifrågasätt­a sitt beteende och att vilja göra upp med machokultu­ren. Det märks inte minst på den stora ökningen av killmiddag­ar.

#killmiddag initierade­s sommaren 2016 av jämlikhets­stiftelsen Make Equal som en reaktion på rapporter om sexuella övergrepp vid sommarens festivaler. Efter den senaste månadens intensiva #metoo-kampanj är intres- set för middagarna större än någonsin, berättar stiftelsen­s grundare Ida Östensson.

– Jag har inte ens koll på alla längre, det är överallt hela tiden. #metoo är verkligen en revolution. En forskare sa att det påminner om när kvinnor fick igenom rösträtten. I historiebö­ckerna kommer det finnas ett tydligt före och efter, säger hon.

Ida Östenssons förhoppnin­g är att det skapas ännu fler plattforma­r för killar och män att träffas och prata om vad det egentligen innebär att vara man.

– Varenda skola borde arrangera killträffa­r och använda guiderna som vi tagit fram. Feminismen har jobbat länge för att befria kvinnor men nu är det dags att vi pratar om hur könsnormer ställer till det för alla, oavsett kön. Vi måste fånga upp killarna nu, säger hon.

Riksdagsle­damoten Robert Hannah (L) har tidigare arrangerat killmiddag för riksdagsle­damöter. Nästa vecka samlar han och Patrik Silve- rudd (L) liberaler från Stockholms län för ett samtal som har sin utgångspun­kt i vittnesmål­en från #metoo-kampanjen. Silverudd menar att det här är frågor som verkligen handlar om männen.

– Om vi tittar på vad kvinnor utsätts för så är det i mångt och mycket vi män som behöver ändra vårt beteende. Min personliga förhoppnin­g är att vi ska kunna reflektera över vårt eget beteende, förklarar han.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTINA WICKSELL /MOSTPHOTOS ?? REVOLUTION. Ida Östensson från Make Equal vill se ännu fler killmiddag­ar.
FOTO: KRISTINA WICKSELL /MOSTPHOTOS REVOLUTION. Ida Östensson från Make Equal vill se ännu fler killmiddag­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden