Mitt i Rinkeby

Fler utsatta söker hjälp

- Kerstin Gustafsson

Antalet kvinnor i Rinkeby-Kista som sökt hjälp för våld i nära relationer har ökat med en tredjedel jämfört med 2016.

– Vi märker av att fler ringer vår jourtelefo­n, vi får fler frågor och fler ärenden, säger Alexandra Sköld och Nicole Baig som arbetar i relationsv­åldsteamet i Rinkeby-Kista.

– Hittills i år har vi haft 254 ärenden, säger Alexandra Sköld. Förra året hade vi 191.

Ökningen tror de beror på att de varit ute mycket mer och informerat om verksamhet­en. De har föreläst på barnavårds­centraler, mödravårds­centraler och för lärarna på SFI.

– Dessutom gjorde vi en drive i Kista centrum tidigare i år, säger Nicole Baig. På flera språk.

Relationsv­åldsteamet har

även utbildat sina kolleger inom socialtjän­sten för att sprida kunskap och vikten av att ställa rätt frågor i mötet med människor som har kontakt med förvaltnin­gen.

– Det finns ett standardis­erat bedömnings­instru- ment, som vi har undervisat om, säger Nicole Baig. Dessutom har personalen fått en webb-baserad utbildning.

Nytt informatio­nsmaterial har tagits fram på flera språk och i teamet talas utöver svenska och engelska, även ryska, polska och persiska.

Handlar det ofta om hedersvåld?

– Nej, det gör det inte, säger Nicole Baig. Det förekommer, men det handlar främst om män som utsätter kvinnor för våld.

Och inte bara fysiskt våld, utan även psykiska och sexuella övergrepp. Det kan även gälla materiell eller ekonomisk försummels­e.

– Många kontaktar oss också direkt från receptione­n, säger Alexandra Sköld. Vi hjälper till med skyddat boende och det är snabba beslut. Det kan handla om liv eller död.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? MANIFESTAT­ION. Över hela landet ordnar kvinnojour­er en ljusmanife­station mot kvinnovåld. Hittills har 269 kvinnor dödats under 2000-talet.
FOTO: JONAS CARLSSON MANIFESTAT­ION. Över hela landet ordnar kvinnojour­er en ljusmanife­station mot kvinnovåld. Hittills har 269 kvinnor dödats under 2000-talet.
 ??  ?? JOURTELEFO­N. Den som är utsatt för våld av någon närstående kan ringa direkt till relationsv­åldsteamet i Rinkeby-Kista. Fr. v. Nicole Baig och Alexandra Sköld.
JOURTELEFO­N. Den som är utsatt för våld av någon närstående kan ringa direkt till relationsv­åldsteamet i Rinkeby-Kista. Fr. v. Nicole Baig och Alexandra Sköld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden