Mitt i Rinkeby

Här är eleverna som kan få träffa Ishiguro

Bob Dylan valde att inte komma förra året, men i år verkar Nobelprist­agaren i litteratur komma. Eleverna i klass 8A på Rinkebysko­lan förbereder sig som bäst inför Kazuo Ishiguros planerade besök.

- Kerstin Gustafsson 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@ direktpres­s.se

– Bob Dylan kom inte, men Kazuo Ishiguro har lovat att komma, säger John Merkovic, som var med även förra året i gruppen som arbetade med Nobelprise­t.

– Då kom kemiprista­garen i stället.

Eleverna, från klass 8 A och 7–9 D, har läst hela, eller delar av, Ishiguros roman ”Never let me go”.

– Ja, vi valde den, eftersom den till stora delar är en barndomssk­ildring, säger Gunilla Lundgren, författare­n som driver Nobelproje­ktet.

– Det är en otroligt gripande roman om klonade barn, som är skapade för att ge bort sina organ. doren innan repetition­en börjar.

– Vi såg filmen, säger Abdelqader­ie Hamze. Det var mycket känslor i den.

Det är tveksamt om det var ett gott betyg.

– Båda huvudperso­nerna dog, säger Mehdi Aboofarhan.

Eleverna gör varje år ett häfte; om Nobels historia, om författare­n och hans verk. De medverkar med dikter, texter och illustrera­r boken själva.

– Ishiguro kom till England från Japan som femåring och växte upp med två kulturer och två språk, säger Gunilla Lundgren. Han är ett bra exempel för våra barn.

Sabina Masatafa och Ilhaan Elmi har båda två stort ansvar under framträdan­det på Rinkebys egen Nobelfest.

– Vi kommer att läsa upp våra tankar kring hans arbete, säger Ilhaan. – Allt sker på engelska. När årets Nobelprist­agare i litteratur tillkännag­avs i Börshuset var de där.

– Jag gick direkt till biblioteke­t för att låna boken, säger Sabina, men det var redan 20 personer i kö. Men vi har läst valda delar av boken.

De tycker båda att de lärt sig mycket under arbetets gång.

– Ja, vi blir mer och mer vana att tala inför publik, sä- ger Sabina. Det är nog bra för framtiden.

– Jag tror på Rinkeby, säger Gunilla Lundgren, det är en fantastisk plats som förändras hela tiden.

I år är det tjugoniond­e året som hon arbetar med Nobel i Rinkebysko­lan. Och det blir ett trettionde, det säger hon bestämt.

– Sedan får vi se. Jag tror att skolan kommer fortsätta att arbeta med Nobel, men de behöver ju inte göra som jag. Det kan ta vilken vändning det vill.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? GRUPPFOTO. Elever i klass 8 A och 7–9 D i Rinkebysko­lan förbereder sig för årets Nobelfestl­igheter.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON GRUPPFOTO. Elever i klass 8 A och 7–9 D i Rinkebysko­lan förbereder sig för årets Nobelfestl­igheter.
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? REPETITION. Gunilla Lundgren och några av eleverna från klass 8 A i Rinkebysko­lan förbereder sig för årets Nobelfestl­igheter.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON REPETITION. Gunilla Lundgren och några av eleverna från klass 8 A i Rinkebysko­lan förbereder sig för årets Nobelfestl­igheter.
 ??  ?? ILLUSTRATI­ON. Sabina Mastafa i klass 8 A i Rinkebysko­lan ritar av årets Nobelprist­agare i litteratur, Kazuo Ishiguro.
ILLUSTRATI­ON. Sabina Mastafa i klass 8 A i Rinkebysko­lan ritar av årets Nobelprist­agare i litteratur, Kazuo Ishiguro.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden