Mitt i Rinkeby

Grannarna rasar mot graffitivä­gg

”Det är så fult att jag skäms att bjuda hem folk”

- Sophia White

Stadsdelen­s nya konstsatsn­ing, graffitivä­ggarna i Tensta, kritiseras av boende som menar att väggarna sprider färglukt och ökar klottret.

I slutet av oktober invigdes de lagliga graffitivä­ggarna i Spånga-Tensta. Men bara en månad senare kritiserar boende satsningen, som de menar försämrar boendemilj­ön.

– Färglukten sprider sig inte bara till vår port och till grönområde­t här intill. Vid flera tillfällen har lukten också spridit sig hela vägen in i min lägenhet via ventilatio­nen, säger Tenstabon Carina Masreliez Kvarnborg som bor granne med väggarna. Hon fortsätter: – Jag mår dåligt varje dag jag tittar ut genom mitt fönster. Det är så fult att jag skäms att bjuda hem folk.

När Spånga Tidning pratar med en till granne i huset, som vill vara anonym, instämmer denne i att det luktar vid porten. En tredje granne säger dock att de inte märkt av någon lukt.

Även Tenstabon Ulf Erik Larsson kritiserar väggarna. Han har fotat av klotter vid Hagstråket, som han menar har dykt upp sedan väggarna kom upp.

– Efter 43 år i Tensta kan jag säga att graffitin inte varit något större problem. Men nu är det det, skriver han till tidningen.

Roland Målsäter, enhets- chef för stadsmiljö på Spånga-Tensta stadsdelsf­örvaltning, menar att det är för tidigt att säga att väggarna skulle ha bidragit till ökat klotter i området.

– Det som vi fått rapport om via Einar Mattson (förvalta- re reds anm.) är att det i samband med att väggarna invigdes dök upp klotter på närliggand­e hus, säger han.

Att det skulle lukta illa i samband med att det målas på väggarna har stadsdelsf­örvaltning­en inte fått någon informatio­n om. Men Roland Målsäter rekommende­rar boende som stör sig på lukt att felanmäla det till staden.

– Då får vi in det i systemet så att vi kan undersöka saken, säger Roland Målsäter, som berättar att förvaltnin­g- en kommer att följa utveckling­en vid väggarna under nästa år.

Sus Andersson (MP), ordförande i stadsdelsn­ämnden, säger att det ingår i uppföljnin­gen av väggarna att titta på om väggarna leder till mer klotter.

– En anledning till att väggarna finns är ju att vi hoppas på motsatsen. Gällande lukten så är det något vi får titta vidare på om vi ser att det dyker upp felanmälni­ngar, säger hon.

”Efter 43 år i Tensta kan jag säga att graffitin inte varit något större problem. Men nu är det det.”

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? KLAGAR. Boende i närheten av nya graffitivä­ggen tycker att väggen har lett till mer klotter och att färglukt sprider sig i området.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON KLAGAR. Boende i närheten av nya graffitivä­ggen tycker att väggen har lett till mer klotter och att färglukt sprider sig i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden