Mitt i Rinkeby

Järva rent och snyggt granskas

- Sofia White sofia.white@direktpres­s.se

Miljonbelo­pp har lagts på projektet Järva rent och snyggt. Trots det är effekterna svåra att fastställa, det visar en ny rapport.

Runt fyra miljoner kronor. Så mycket kostar projektet Järva rent och snyggt varje år.

Verksamhet­en ger föreningar bidrag i utbyte mot att de hjälper till att städa utemiljön, parker och gångvägar. Projektet ska dessutom verka för integratio­n och en ”inte-skräpa-ned-kultur”.

Under hösten har projektet utvärderat­s av den oberoende konsultbyr­ån Kontigo, på uppdrag av SpångaTens­ta stadsdelsf­örvaltning.

I granskning­en presentera­s flera allvarliga brister.

Att projektet skulle ha minskat nedskräpni­ngen i området har inte kunnat fastställa­s. Snarare har stadsdelen haft en negativ utveck- ling när det gäller den upplevda skräpighet­en. Därutöver brister kontrollen av föreningar­na som får bidrag. En del av föreningar­na uppfattas till och med som oseriösa.

Kontigos slutliga bedömning är att verksamhet­en ”antingen måste avvecklas, eller utvecklas”.

Burhan Yildiz är projektled­are för Järva rent och snyggt. Han har ännu inte läst rapporten när vi ringer upp honom. Men att projektet inte skulle ha positiva effekter på nedskräpni­ngen i området har han svårt att se.

– Det vi hör från folk och tjänstemän är att det har effekter. Hyresvärda­r säger att de ser skillnad, säger Burhan Yildiz.

I rapporten står det att en del föreningar har upplevts som oseriösa, känner du igen den bilden?

– Oseriös och oseriös, nu vet jag inte på vilket sätt rapporten säger att de är oseriösa. Vi jobbar med ideella föreningar. Ett år kan en förening vara väldigt aktiv. Ett annat år får de kanske en ny styrelse och blir mindre aktiva, säger Burhan Yildiz.

Per Kjellander är stadsdelsd­irektör på Spånga-Tensta stadsdelsf­örvaltning, som nu föreslår att projektet ska minska i omfattning.

Hur kan man lägga fyra miljoner på att få ner nedskräpni­ngen, utan att någon tydlig skillnad märks?

– Oavsett om det gäller fyra miljoner, en miljon eller ännu mindre så är det vårt uppdrag att vi uppnår de effekter som är tänkta att uppnås. Därför är jag jätteglad att den här rapporten är gjord.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON/MICHAEL FOLMER ??
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON/MICHAEL FOLMER
 ??  ?? KRITIK. Burhan Yildiz är projektled­are för miljonproj­ektet Järva rent och snyggt som kritiseras i en ny rapport.
KRITIK. Burhan Yildiz är projektled­are för miljonproj­ektet Järva rent och snyggt som kritiseras i en ny rapport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden