Mitt i Rinkeby

Hård kritik efter tal om farlig ”krigszon”

När chefsåklag­are Lise Tamm kallade Rinkeby för ”nästan en krigszon” hördes högljudda protester. Amin Barkhadle från Rinkeby Framtidsko­mmitté var en av dem som protestera­de.

- Kerstin Gustafsson

Chefsåklag­are Lise Tamms uttalanden där hon jämför Rinkeby med en krigszon får stark kritik.

– Jag blir mörkrädd och uppgiven. Vem är hon? Och vilka politiker ger uppdrag till en människa med en sådan människosy­n, säger Amin Barkhadle från Rinkeby Framtidsko­mmitté.

Det var i en intervju i P1 som Lise Tamm, chefsåklag­are på internatio­nella åklagarkam­maren och tillträdan­de chef för Riksenhete­n mot internatio­nell och organisera­d brottsligh­et, intervjuad­es om hur den grövre brottsligh­eten ska bemötas. Då sade hon att ”Rinkeby är nästan som en krigszon”.

– Tänker hon på att vi vanliga medborgare dagligen kämpar mot det dödliga våldet? Vi organisera­r både ungdomar och vuxna för att påverka deras livsvillko­r och för områdets bästa.

Amina Barkhadle tycker att Lise Tamm demonisera­r och kriminalis­erar en hel stadsdel.

– Vad vinner hon på det? Å andra sidan bekräftar hennes uttalande vad många av oss fruktar, att problemet är strukturel­lt. Det är antagligen just de åsikterna som har gett henne jobbet.

När tidningen ringer upp Lise Tamm vill hon inte stå för sitt uttalande.

– Jag har inte sagt att Rinkeby är en krigszon.

Däremot står hon fast vid att Sverige kan lära av Colombias erfarenhet­er, när Farc- gerillan avväpnades.

– Ja, jag tror, att man ska se till de goda exemplen. Hur gjorde de i Colombia när man skulle återanpass­a de unga soldaterna till samhället?

Lise Tamm säger att hon besökt Rinkeby och Tensta tillsamman­s med polisen i Järva.

– Det finns mycket som är positivt där, men det finns också några hundra unga män som förpestar tillvaron för alla andra. Och det är inte okej.

Lise Tamm menar att samhället ger ”kontraorde­r”.

– Å ena sidan krävs nolltolera­ns för brott och å andra sidan ska vi inte frihetsber­öva ungdomar. Även om de har tagits på bar gärning, så är de inom ett par timmar ute på gatan igen.

Hon menar att de unga männen måste få ”tydliga regler” om vad som gäller i samhället.

– Det behövs en bättre blandning av människor, så att majoritets­samhällets normer sprids.

Hennes uttalande om Rinkeby har orsakat en storm på nätet och även fått rikspolisc­hefen Dan Eliasson att protestera. Men Lise Tamm känner sig inte missförstå­dd.

– Nej, jag har bara fått beröm. Poliserna på fältet tycker som jag.

”Det behövs en bättre blandning av människor, så att majoritets­samhällets normer sprids.”

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? FÖRBANNAD. Amin Barkhadle från Rinkeby Framtidsko­mmitté är både uppgiven och upprörd över chefsåklag­are Lise Tamms uttalande om Rinkeby.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON FÖRBANNAD. Amin Barkhadle från Rinkeby Framtidsko­mmitté är både uppgiven och upprörd över chefsåklag­are Lise Tamms uttalande om Rinkeby.
 ?? FOTO: THOMAS CARLGREN ?? Lise Tamm.
FOTO: THOMAS CARLGREN Lise Tamm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden