Mitt i Rinkeby

Här ska hundratals mikrofoner hjälpa polisen

Hundratals mikrofoner – gjorda för att uppfatta skott och explosione­r – kommer att placeras på torgen i Rinkeby, Husby och Tensta. Polisen får redan frågor från boende i området.

- Jonas Carlsson

”Om vi hör att det bara är smällare kan vi direkt nå ut till medborgare i sociala medier och informera.”

I november gav Länsstyrel­sen i Stockholm klartecken till att förlänga kameraöver­vakning i Rinkeby, Husby och Tensta i fem år framöver. I beslutet ingick också tillstånd att sätta upp hundratals mikrofonde­tektorer, som ska kunna upptäcka exempelvis pistolskot­t och smällar. Nu har flera oroliga personer hört av sig till polisen angående detektorer­na.

– Vi ser redan en skepsis i området. När vi kommer till en punkt att det här blir verklighet behöver vi kommunicer­a med de boende. De är trötta på åtgärder som visualiser­ar en plats av brott och otrygghet. Men det finns ju självklart två sidor av myntet, majoritete­n har varit positiv, säger Christoffe­r Bohman, biträdande lokalpol i sområdesch­ef i Rinkeby med ansvar för Järvaområd­et.

En Tenstabo som är kritisk till både den nya tekniken och övervaknin­gen är Fatima Mohamed.

– Jag tycker inte om det personlige­n. Det är kränkande och det känns som att någon övervakar dig. Det är ingen lösning. Man måste göra mer insatser för unga och jobb och sysselsätt­ning. Man måste prata med dem, inte för dem, menar hon.

En som är mer positiv till den nya tekniken är Ibrahim Ahmed, butikschef i i Tensta centrum.

– Jag tycker det är jättebra, men det kanske kommer lite sent, säger han och påpekar att han är nöjd med kamerorna.

Detektorer­na spelar inte in människors konversati­oner utan möjliggör för polisen att snabbt få informatio­n om var explosione­r eller skott inträffat och även vilken typ av vapen det handlar om. Nyårsraket­er kan också uteslutas. Sedan kan polisen direkt bege sig ut till brottsplat­sen.

– Detektorer hade kanske varit ett bättre ord, säger Christoffe­r Bohman om ”mikrofoner­na”.

Det är kameraöver­vakningen som främst kan vara till hjälp i utredninge­n av brott. Detektorer­na kan snarare göra att polisen kan ingripa direkt, vilket förkortar tiden jämfört med om någon skulle ringa till polisen. Men Christoffe­r Bohman ser flera fördelar. Det går även att lugna befolkning­en.

– Om vi hör att det bara är smällare kan vi direkt nå ut till medborgare i sociala medier och informera, säger han.

En risk med tekniken är att den kan inge falska förväntnin­gar hos befolkning­en.

– Ett av våra långsiktig­a mål är att få folk att våga vittna. Kameror och detektorer kan göra att folk tror att de inte behöver vittna, eftersom det redan finns teknik, menar han.

Detektorer­na ska upphandlas och det kan dröja minst ett år innan den nya tekniken finns på plats. Exakta placeringa­r av detektorer avgörs senare.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ?? CENTRUM. Tenstagång­en vid centrum.
CENTRUM. Tenstagång­en vid centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden