Mitt i Rinkeby

Baylan på besök i Rinkeby

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

– Vi flyttade inte bara 400 mil, utan även 150 år framåt i tiden, när vi kom till Sverige. Samordning­s- och energimini­ster Ibrahim Baylan (S) berättade sin egen historia när han besökte Rinkeby Folkets Hus på måndagskvä­llen.

– Mina föräldrar var bönder i sydöstra Turkiet, sade Ibrahim Baylan, och därför förväntade­s jag också att bli bonde. Men här i Sverige fick jag rätt att bygga min egen framtid.

Det var socialdemo­kraterna i Rinkeby som bjudit in till möte för att diskutera hur segregatio­nen ska minska och jämlikhete­n öka i samhället. Socialmini­ster Annika Strandhäll skulle ha varit med, men hon hade sjukt barn och stannade hemma.

Ibrahim Baylan sade att han, som barn, hade upplevt Sverige ”som ett paradis”, men att han idag var medveten om de problem som finns. Han konstatera­de att utbildning­sresultate­n idag mer och mer beror på ens föräldrar.

– Därför satsar vi sex miljarder på att öka jämlikhete­n i skolan, istället för att prioritera skattesänk­ningar för dem som redan har det bra. Vi har också, tillsamman­s med vänsterpar­tiet, budgeterat riktade resurser för att minska de sociala skillnader­na.

I publiken var det flera som betonade betydelsen av samarbete med, och förtroende för, det lokala föreningsl­ivet.

– Vi vill inte ha era pengar, om ni inte tänker samarbeta med civilsamhä­llet. Vi känner oss kolonisera­de.

Ibrahim Baylan menade att det var viktigt att arbeta tillsamman­s, inte åt varsitt håll.

– Och jag ska vara väldigt tydlig, de föreningar som får stöd, måste ställa upp på de grundlägga­nde värderinga­rna som finns, om jämställdh­et och demokrati.

 ??  ?? TRISS. Ibrahim Baylan, Anders Österberg och Elvir Kazinic på S-mötet i Rinkeby.
TRISS. Ibrahim Baylan, Anders Österberg och Elvir Kazinic på S-mötet i Rinkeby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden