Mitt i Rinkeby

Inget gymnasium i nya planen för Tensta Ross

- Kerstin Gustafsson

Tensta behöver inget nytt gymnasium. Det är bättre att satsa på nya gymnasier i innerstade­n. Det menar skolborgar­råd Olle Burell (S).

– Jag har aldrig sagt att jag tror på idén med ett gymnasium i Tensta, säger han.

När Ross Tensta gymnasium lades ner våren 2016 var det flera företrädar­e från den politiska majoritete­n som lovade att en ny gymnasiesk­ola skulle startas när lokalerna hade renoverats. I februari förra året skrev till exempel denna tidning att ”Olle Burell står fast vid att den politiska s-ledda majoritete­n i Stockholms stad har för avsikt att starta upp en ny gymnasiesk­ola i Tensta när den planerade renovering­en är färdig”.

Men nu säger Olle Burell (s) att han aldrig trott på ett gymnasium. I stället satsar staden på Campus Tensta, något man kallar ett ”utbildning­spalats” för studerande i olika åldrar. Där ska yrkessfi och gymnasial språkintro­duktion samsas med folkhögsko­la och högskoleku­rser. Men någon gymnasiesk­ola blir det inte.

– Nu blir det gymnasial språkintro­duktion där, men inga nationella linjer. Jag har aldrig sagt något annat, säger han.

Olle Burell menar att staden borde satsa på nya gymnasier i innerstan istället. Innan friskoleko­ncernerna gör det.

– Sökmönstre­t visar att det är ett oerhört tryck på gymnasiesk­olorna i innerstan. I Södra Latin till exempel, där jag bor, kommer 50 procent av eleverna utifrån. Mohamed Nuur, socialdemo­kratisk representa­nt i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd, var en av dem som blev besviken när Ross Tensta gymnasium stängdes.

– Vi misslyckad­es där, det är helt klart, säger han. Men istället för att springa ifrån problemen, borde vi försöka lösa dem.

Han menar att förutsättn­ingarna nu har ändrats.

– Ja, jag tror, att många hoppas på Campus Tensta nu, säger Mohamed Nuur. Många stora aktörer är inblandade i projektet, sådana som aldrig skulle komma ut till Tensta annars. Men jag tror, att de flesta är försiktiga med att uttala sig, vi avvaktar och ser vad det blir.

 ?? FOTO: IDA NILSING ?? ROSS LÄGGS NED. Eleverna flyttas till skolor på Kungsholme­n.
FOTO: IDA NILSING ROSS LÄGGS NED. Eleverna flyttas till skolor på Kungsholme­n.
 ??  ?? Vi i Kista nr 5, 2016.
Vi i Kista nr 5, 2016.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? Mohammed Nuur Bashir Abdi (S).
FOTO: MICHAEL FOLMER Mohammed Nuur Bashir Abdi (S).
 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ?? Olle Burell (S).
FOTO: STOCKHOLMS STAD Olle Burell (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden