Mitt i Rinkeby

Nu tar det längre tid att sälja

Trenden fortsätter. Antalet bostäder till salu i Stockholms län var rekordhögt i november. Jämfört med förra året har utbudet ökat med 70 procent. Samtidigt har annonstide­rna ökat, visar ny statistik från Booli.se.

- Clarence Frenker

Utbudet av bostäder som är till salu har ökat i lavinartad takt. I november låg 9 258 lägenheter ute till försäljnin­g i Stockholms län genom bostadssaj­ten Booli.se. Samma period förra året var siffran 5 542, vilket är en ökning med 67 procent, visar siffror från sajten.

När det gäller villor är skillnaden ännu större. Där har utbudet ökat med 70 procent.

– Utbudet av bostäder till salu har varit ovanligt högt under hela hösten. Det handlar både om att bostäderna ligger ute längre, men det har också publicerat­s fler nya annonser än tidigare, säger Matilda Adelborg, pressansva­rig vid Booli.se.

Samtidigt har tiden en bostad ligger ute till försäljnin­g ökat kraftigt. När det gäller lägenheter har mediantide­n för en annons, oavsett om den säljs eller bara tas bort, ökat till 20 dagar i både staden och länet. Det kan jämföras med 13 respektive 14 dagar samma period i fjol.

För hus är mediantide­n 21 dagar i Stockholms stad och 27 dagar i länet. Även det är ökningar med fyra respektive nio dagar jämfört i fjol.

Det bekräftar alltså en fortsättni­ng på den trend som syntes tidigare i höstas.

– När utbudet ökar så här mycket är det fullt naturligt att det tar lite längre tid att sälja. Jag skulle bli förvånad om det höga utbudet inte påverkade annonstide­rna, säger Matilda Adelborg.

Det har varit en turbulent höst på Stockholms bostadsmar­knad. Efter många års kraftig prisuppgån­g visar mätning efter mätning att priserna har bromsat in, och på vissa håll backat.

Redan i september visade siffror att antalet budgivning­ar backat och att allt fler objekt drogs tillbaka från marknaden då de förblivit osålda. Den ökade nyprodukti­onen har pekats ut som en av orsakerna till inbromsnin­gen och det är särskilt i lyxsegment­et och kategorin stora familjeläg­enheter som marknaden nu uppges vara mättad.

– Det är egentligen både mellanstor­a (40-79 kvm) och stora lägenheter (80+ kvm) som utbudet ökat mest för. Små lägenheter (0-39 kvm) ligger ganska jämnt, det är högre omsättning på dem, säger Matilda Adelborg.

 ?? FOTO: DIREKTPRES­S ?? Antal lägenheter till salu har ökat markant.
FOTO: DIREKTPRES­S Antal lägenheter till salu har ökat markant.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden