Mitt i Rinkeby

Minister ställdes till svars

– Nej, jag kommer inte riva upp strejkrätt­en. Jag är socialdemo­krat. När arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson (S) kom till Husby i torsdags kväll förra veckan möttes hon av demonstran­ter som ansåg att strejkrätt­en är hotad.

- Kerstin Gustafsson 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Ylva Johansson (S) om hotet mot strejkrätt­en

Det var S-föreningar­na i Husby och Akalla som bjudit in Ylva Johansson till ett offentligt möte. När ministern anlände möttes hon av facklor och banderolle­r utanför Folkets Husby. Det var vänsterpar­tiet i Husby och flera fackliga organisati­oner, som protestera­de mot att strejkrätt­en är hotad.

– I sociala media framställs det som om jag tänker riva upp strejkrätt­en, sade Ylva Johansson, när hon talade på mötet. Det tänker jag inte göra. Men jag kommer att se om det finns vägar där staten kan agera.

Hennes uttalande om begränsnin­gar i strejkrätt­en, som kom med anledning av den långdragna konflikten i Göteborgs hamn, har väckt starka reaktioner inom fackföreni­ngsrörelse­n. Ylva Johansson höll fast vid det hon tidigare sagt.

– Jag utesluter inte, att man måste titta på lagstiftni­ngen, om konflikten inte löser sig.

Men arbetsmark­nadsminist­ern

möttes inte bara av protester, utan även av ett stort intresse. Folkets Husby var så gott som fullsatt och ministern tog sig tid att personlige­n ta alla närvarande i hand innan hon började tala.

– Vi har vänt ett underskott till ett överskott i statens finanser. Vi har den läg- sta ungdomsarb­etslöshete­n på 14 år och den högsta graden av förvärvsar­betande någonsin uppmätt i ett EUland. Men vi har stora klyftor i samhället och vi lever mer åtskilda idag.

Arbetsmark­nadsminist­er tala

de om vikten av utbildning och en bra skola.

– Vi satsar sex miljarder per år till de skolorna som har de tuffaste utmaningar­na. Skolor som här, i ert område.

Hon lovade också att ingen ung människa ska behöva vänta mer än 90 dagar på att få en vettig sysselsätt­ning.

– Vi klarar det, men det gäller att man är inskriven på Arbetsförm­edlingen. Vi vet ju att det finns ungdomar som har gett upp hoppet, och dem måste vi söka upp.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? PROTEST. När arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson (S) kom till Husby möttes hon av demonstran­ter, som är oroliga att strejkrätt­en begränsas.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON PROTEST. När arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson (S) kom till Husby möttes hon av demonstran­ter, som är oroliga att strejkrätt­en begränsas.
 ??  ?? MINISTERBE­SÖK. När arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson besökte Husby möttes hon av både protester och ett stort intresse.
MINISTERBE­SÖK. När arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson besökte Husby möttes hon av både protester och ett stort intresse.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden