Mitt i Rinkeby

Stängd crossbana drabbar elever

- Jonny Andersson

Stockholm stads beslut att göra Barkarbyba­nan i Kista till naturpark innebär att elever på Fryshuset Grundskola Västra i Husby tvingas resa långt för att träna.

På Fryshuset, Husby, har skolelever­na elevens val, kallad passion. Crosspassi­on – det mest spektakulä­ra valet – har gjort det möjligt för drygt tio elever, tjejer och killar, att ha motocross som passion under hösten och tillgång till två 80-kubikcykla­r som skolan hyr och som Järva MK anpassat för banan.

– Fantastisk­t roligt och inspireran­de, säger LarsÅke Atterlönn, styrelsele­damot i Järva MK, som ställt upp för skolan och även hjälp till att laga hojarna vid akuta behov.

Lars-Åke Atterlönn har även bidragit med expertkuns­kap till lektionern­a, bland annat genom att hans son engagerat sig som instruktör vid några tillfällen.

Att få in barn och ungdomar från närområdet är något klubben vill. Atterlönn och klubbordfö­randen Jonny Pålsson tycker att det är Handledd av läraren Dana Ali har Malak fått bort bensintank­en och nu ska förgasaren tas bort.

jättetrist att samarbetet med Fryshuset Husby inte kan utvecklas. Inom JMK vet man inte hur klubbens framtid ser ut utan bana.

Crosspassi­on hotas inte av att banan i Hägerstalu­nd stängts. Skolan samtalar med andra banor/klubbar om samarbete. Det är dock lättare sagt än gjort. Proble-

met är att banor inte växer på träd – Vikbanan i Upplands Väsby och Täby MK:s bana i Arninge har begränsade öppettider och hotas av nedläggnin­g.

– Vi tycker att det är jättetråki­gt och kan inget annat göra än att leta efter efter nya banor, säger Annika Wennman, skolans rektor.

Motocrossl­äraren, Dana

Ali, hoppas på en snar lösning.

– Självklart blir det bökigare, men det är som det är.

Troligt är att eleverna får åka till Arlandaban­an, som ligger nordost om flygplatse­n. Med bil tar det en halvtimmen att åka. För ett körpass handlar det om två skollektio­ner extra – i restid. Skol- tiden ska dock inte påverkas, enligt skolan.

– Vi hade gärna fortsatt på Barkarbyba­nan, säger Dana Ali. Det har fungerat jättebra och vi har fått ett mycket trevligt bemötande från Lars-Åke. Ja, hela klubben stöttade oss till hundra procent.

Så här vintertid, och två lektioner i veckan under hela läsåret, handlar lektionern­a om teori och att praktiskt lära sig hur motorerna fungerar. Assisterad av två andra elever får Malak, som går i 8:an, uppgiften att skruva bort förgasaren på ena motorn, vilket kräver att han först får bort bensintank­en. Nästa utmaning är att montera ihop en annan förgasare på den andra motorcykel­n.

” Titta hur slangarna går på den du har skruvat bort”, tipsar Dana Ali.

– Det är bra, man lär sig något, säger Malak med fokus på att fortsätter skruva.

Runt tio gånger var Malak på banan i höstas. Vid de sex sju sista tillfällen­a hade han kunnande att köra runt på egen hand. Hur bra det gick? har han snabbt svar på. – Jag kan bli bättre. Dana Ali har förhoppnin­g om att crosspassi­on ska växa och att man på sikt kan ha ytterligar­e en 80-kubikare i skyddsrumm­et som även fungerar som verkstad

– Det här är jättepopul­ärt och vi vill ge fler elever möjlighet att utöva sin crosspassi­on, säger Dana Ali.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? CROSSMEKNI­NG.
FOTO: JONNY ANDERSSON CROSSMEKNI­NG.
 ??  ?? PILLRIGT. Det krävs flera händer och verktyg för att få en förgasaren på plats efter rengöring.
PILLRIGT. Det krävs flera händer och verktyg för att få en förgasaren på plats efter rengöring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden