Mitt i Rinkeby

Folket Husby öppnar rådgivning­en – igen

- Kerstin Gustafsson

”Nu samlar vi alla sakkunniga under ett tak och går ’all in’.”

Den 31 januari drar det ”alternativ­a medborgark­ontoret” i Folkets Husby igång igen. Varannan onsdag, ojämna veckor, kan enskilda eller föreningar få stöd och hjälp.

– Det kan handla om att fylla i blanketter eller hur man startar en ny förening, säger Dilan Aksoy, från Rädda Barnen. Det är både ”högt och lågt”.

Under hösttermin­en hade Folkets Husby öppet varje onsdag, ”i princip”, men nu är det varannan vecka som gäller. I den här satsningen arbetar flera organisati­oner och även näringsliv­et tillsamman­s, bland andra Rädda Barnen, ABF, Hyresgästf­öreningen och ledningen för Folkets Husby.

– Vi möter många medborgare dagligen, som behöver stöd, säger Dilan Aksoy. Nu samlar vi alla sakkunni- ga under ett tak och går ”all in”.

Det handlar om stöd i vardagen; allt från problem i bostaden, hur man startar studiecirk­lar till att söka projektpen­gar för evenemang.

– Vi fungerar som sakkunniga, säger Amin Barkhadle, från Rädda Barnen. Vi kan hjälpa till eller hänvisa dem vidare vart de ska vända sig.

Många gånger är det medborgare som kommer med blanketter till myndighete­r som de behöver hjälp att fylla i.

– Sådant har vi hjälpt till med i många år, säger Anne Nielsen, biträdande verksamhet­schef på Folkets Husby. Vi hänvisar till det ”riktiga” medborgark­ontoret, men ofta kommer de tillbaka hit. De får inte den hjälp de behöver.

Många unga vill engagera sig, men vet inte riktigt hur. De vill arrangera ett evenemang eller starta en ny förening.

– Behovet är stort, säger Dilan Aksoy. Folkets Husby är ett medborgard­rivet hus och vi vill utveckla det till en demokratis­k plattform.

Verksamhet­en drar i gång den 31 januari och kör varannan vecka. Organisati­onernas representa­nter finns på plats kl 15–19, och längre om det behövs.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? REDO. Anne Nielse, Amin Barkhadle och Dilan Aksoy är redo att ta emot föreningar och enskilda och lotsa dem genom byråkratin.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON REDO. Anne Nielse, Amin Barkhadle och Dilan Aksoy är redo att ta emot föreningar och enskilda och lotsa dem genom byråkratin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden