Mitt i Rinkeby

Ett möte med idoler

I veckan fick Shanta IF tjejer U15 möta svenska basketland­slaget på Hovet inför landskampe­n mot Kroatien.

- Kerstin Gustafsson 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@ direktpres­s.se

Stämningen är hög när baskettjej­erna i Shanta IF sitter på tunnelbana­n från Rinkeby på väg mot söder.

– De har varit hajpade hela veckan, säger deras coach Ayan Mohamed och skrattar.

De ska få möta sina idoler i svenska basketland­slaget.

Inför svenska landslaget­s match mot Kroatien deltog Shanta IF i en tävling på nätet.

– Vi svarade rätt på en fråga och vann, säger Ayan Mohamed. Nu ska vi få titta när de tränar och sedan träffa spelarna.

Tjejerna, som är mellan 13 och 16 år, tränar basket tre gånger i veckan. De är bra, ligger tvåa i sin serie och kommer att gå vidare till slutspel. De är alla förväntans­fulla inför kvällens möte.

– Det ska bli så kul, säger Sabrin Hassan.

När vi släpps in på Hovet får tjejerna smyga in och sätta sig på första stolsraden. Träningen håller på en liten stund till, det är mycket taktik inför den kommande matchen. När träningen avslutas går alla spelarna av planen och fram till tjejerna från Rinkeby. – Vill ni ha autografer? Såklart de vill. Tjejerna får autografer skrivna på sina lagtröjor och på de basketboll­ar de har tagit med sig. Amanda Zahui skriver sin signatur hur många gånger som helst och hela landslaget ställer upp på en gemensam bild. Men landslagss­pelarna märker att tjejerna är särskilt intressera­de av en av dem.

– De vill bara prata med Farhiya, säger någon.

Det är inte riktigt sant, men hon är deras största idol. Farhiya Abdi har föräldrar från Somalia, precis som alla tjejerna från Rinkeby. Med henne får de en egen pratstund. De har förberett frågor i förväg.

– Jag började spela ganska sent, när jag var 13, säger Farhiya Abdi. Jag fastnade när jag märkte att jag var bra.

Farhiyas första klubb var Red Stars Enskede och tjejerna undrar hur var det att spela som somalisk tjej?

– Ja, i början tyckte inte mina föräldrar att basket var något jag skulle satsa på. Men sedan när det började gå bra, då tyckte de att det var okej.

Farhiya Abdi är mitt inne i en fantastisk karriär. Hon har varit proffs i flera länder i Europa och i dag spelar hon i Wisla Krakow i Polen. När hon var 19 blev hon draftad till Los Angeles Sparks i WNBA, damernas motsvarigh­et till NBA i USA. Bara två svenskor hade spelat där tidigare. Men fortfarand­e kan hon bli nervös. Särskilt hemma i Sverige.

– Ja, jag vill visa vad jag kan.

Samtalet fortsätter en liten stund. Tiden är begränsad. Farhiya Abdi kramar om alla tjejerna och önskar dem lycka till.

Landskampe­n mellan Sverige och Kroatien slutade med 63-55.

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? TRÄFF. Shanta IF tjejer U15 mötte svenska basketland­slaget på Hovet inför landskampe­n mot Kroatien. Här med Farhiya Abdi.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON TRÄFF. Shanta IF tjejer U15 mötte svenska basketland­slaget på Hovet inför landskampe­n mot Kroatien. Här med Farhiya Abdi.
 ??  ?? MÖTE. Shanta IF tjejer U15 mötte svenska basketland­slaget på Hovet inför landskampe­n mot Kroatien. Här med Amanda Zahui.
MÖTE. Shanta IF tjejer U15 mötte svenska basketland­slaget på Hovet inför landskampe­n mot Kroatien. Här med Amanda Zahui.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden