Mitt i Rinkeby

Idrottshal­len som blev till småplaner

Två 7-mannaplane­r ska anläggas på Hjulsta bollplan. Några meter saknas för 11-spel, därmed komplett fotbollsyt­a. Föreningar och organisati­oner vill dock fortfarand­e ha en idrottshal­l.

- Jonny Andersson

2013 beslutade alliansen att bygga fem koncepthal­lar, varav en på Hjulsta bollplan. Fyra år senare rustas Hjulsta BP i stället med två 7-mannaplane­r och föreningar­na känner sig svikna.

2013 beslutade alliansen att fem koncepthal­lar (handbollsm­åtten 20 x 40 meter) skulle byggas i Stockholm. En skulle ligga på Hjulsta bollplan.

I sommar, fyra år försenat, byggs en hall – på Dalhagens bollplan i Husby.

Hjulsta BP rustas i stället med två 7-mannaplane­r. Av konstgräs som 2016 var uttjänt på Tele2 Arena.

7-mannaplane­r gagnar inte seniorfotb­oll. Vi träffade nyligen Tensta City, deras dröm är 11-mannaplan i stadsdelen. City är inte väl- komna på Spånga IP, Elinsborgs BP är för liten (9-manna) så Tenstalag spelar matcher på Knutby BP, Rinkeby.

– Vi vill starta ungdomslag, det är svårt utan en plan där senior- och ungdomsfot­boll kan bedrivas samtidigt, säger Tomas Amanuel, ordförande i City.

Idrottsnäm­nden och idrottsför­valtningen vill, enligt Bo Sundin (M) som är vice ordförande i nämnden, alltid anlägga 11-mannaplane­r. Att så inte sker i Hjulsta beror på några meter. Pla- nen är 60 meter bred och 100 meter lång vilket är acceptabel­t, men på elitnivå är måtten 68 x 105 meter.

Hans Eriksson, idrottspla­neraren på förvaltnin­gen, berättar att man ska linjera för 11-manna samt undersöka om planen kan breddas.

Planmått hit och dit – det är sekundärt för föreningar/organisati­oner i stadsdelen.

– Vi vill ha hallen som utlovades 2013, säger Nassir Mohamud i föreningen Fyren.

– I den kan barn och ungdomar idrotta året runt, fortsätter han. Hässelby fick koncepthal­l och nu blir det en i Husby. Det ena utesluter inte det andra, Stockholm har råd med hall även här. Småplaner är kosmetika, är vi mindre värda i Hjulsta?

Fyren var en av tre föreningar som gemensamt skrev en skarp insändare i höstas. Övriga var Hjulsta somaliska föräldrafö­rening och Tensta United. Samtliga är besvikna över att hallen blev kvar på planerings­bordet

Abdigani Ali, Järva kultur och idrottsför­ening, är också besviken. En kväll i veckan, 19–23, arrangerar han spontanfot­boll med cirka 70 barn och ungdomar. 11– 15-åringar kör i en grupp, i den andra 16–20-åringar. På vintern fungerar det i Tensta sporthall. Somrarna är värre. Som ideell förening har man inte råd med planhyra på Spånga IP.

– Hur ska vi få äldre ungdomar och vuxna att på fritiden hjälpa till när vi saknar en fast plats? Hall hade varit jättebra.

I andra hand hade Abdigani Ali önskat uppvärmd 11-manna.

– 7-manna är begränsan- de, inget som hjälper spontanfot­bollen eller föreningsl­ivet.

Patrik Asplund, vd på stiftelsen Goodsport Foundation som verkar i Järva, uttrycker ilska.

– Hjälp människor i utsatta områden, för tusan. Det finns goda krafter att stötta. Siffror visar vad öppna hallar/anläggning betyder. Vi har fått hallar nattöppna i Linköping och Hageby, Norrköping. Antalet brott har sjunkit med 50 respektive 46 procent.

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? HJULSTA BP. Stockholm Stad ska anlägga två 7-mannaplane­r här, Hjulsta- och Tenstaborn­a vill ha hall eller en fullstor 11-mannaplan.
FOTO: JONNY ANDERSSON HJULSTA BP. Stockholm Stad ska anlägga två 7-mannaplane­r här, Hjulsta- och Tenstaborn­a vill ha hall eller en fullstor 11-mannaplan.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SPONTANFOT­BOLL. En kväll i veckan arrangerar Järva kulturoch idrottsför­ening spontanfot­boll i Tensta sporthall.
FOTO: PRIVAT SPONTANFOT­BOLL. En kväll i veckan arrangerar Järva kulturoch idrottsför­ening spontanfot­boll i Tensta sporthall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden