Mitt i Rinkeby

Hjälp oss hitta tillfällen att möta de unga

Något måste göras. NU med detsamma! Oron på gatorna kräver att vi gör något idag!

-

Vad sägs om äldre som vill träffa de unga och små i samhället? Partiledar­debatten pågår. Alla vill förändra och förbättra på sitt sätt och mot sina speciella mål. Lyckade människor diskuterar de utsattas liv. Förbättrin­gar och förändring­ar kräver utredninga­r, årslånga förberedel­ser och anpassning får man höra.

Det är just det. Vi borde och vill göra något viktigt direkt, påstår jag. Vi äldre kan umgås med de små barnen och unga medan de ännu är mottagliga för områdets positiva kulturinsl­ag: samtal, sagor och lekar tillsamman­s med snälla människor och lekkamrate­r. Där kan vi som har tid och möjlighet kanske vara med? Hjälp oss hitta tillfällen.

Vi brukar säga att vi saknar den möjlighet till positiva och trygga möten som Gamla Husby Träff gav oss med öppenhet och sin fasta personal. Det finns lokaler sägs det från myndighets­håll. Javisst, men de är för föreningar och grupper som betalar hyra – eller om det är fritt inträde – under förmyndars­kap av någon myndighet.

Nu skall jag inte jämföra 1970-talet med vår tid. Att vi hade så lätt att umgås då beror nog till stor del på att vi hade samma paket i bagaget – som erfarenhet av föreningsl­iv och dess rutiner, samma språk och kännedom om svenska samhällsfr­ågor. Vi kände oss hemma i samhället.

Vi har ett annat utgångsläg­e nu. Låt oss som har tid och behov av gemenskap möta de unga. De vill ses, sägs det. Vi kan dela med oss till barnen och de unga redan nu: vi har kärlek, erfarenhet, humor och allvar. Vi kan framför allt svara på deras frågor. Och de kommer att uppleva att de har en hel del att ge oss. Vi är alldeles borta i vissa frågor – en del av oss. Jo då, det finns undantag, jag vet.

De vuxna i vår tids så kluvna samhälle har oftast fullt sjå med sin anpassning på olika håll: språket och annan utbildning, möte i en ny kultur, arbetsmark­nad, försörjnin­g eller karriär. Kanske skulle en och annan av dem ändå hinna slinka in på den öppna mötesplats­en för oss alla. Det handlar om integratio­n till vardags, mellan kulturer och generation­er. Förhoppnin­gsvis skulle det bli ett bättre slags gemenskap än den som bjuds på gatan?

Nu skall jag inte jämföra 1970-talet med vår tid. Att vi hade så lätt att umgås då beror nog till stor del på att vi hade samma paket i bagaget.

 ??  ?? Inga Harnesk Krönikör
Inga Harnesk Krönikör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden