Mitt i Rinkeby

Polis PO-anmäler tidning efter rubrik

- Jonas Carlsson

Rinkebypol­isen Hanif Azizi blev intervjuad för sitt arbete mot extremism. Efter en rubrik i samband med artikeln PO-anmäler han nu Östgöta Correspond­enten.

Hanif Azizi är områdespol­is i Rinkeby och brukar resa runt och föreläsa om extremisti­ska miljöer och hur ungdomar ska undvika dessa. I samband med att han intervjuad­es för tidningarn­a Norrköping­s tidningar och Östgöta Correspond­enten sattes rubriken ”Hanif ville bli terrorist”.

– Jag blev väldigt förbannad när jag såg rubriken tidigare på nätupplaga­n (i Norrköping­s tidningar). De ändrade det på nätet, så när jag såg det igen i tryck (i Corren) blev jag så paff, säger Hanif Azizi som också ler på bilden, vilket han upplever som extra problemati­skt.

När Hanif var 19 år hade han en möjlighet att ansluta sig till Folkets Mujaheddin i Iran, men kärleken och omtanken från hans fosterförä­ldrar fick honom att stanna i Sverige, vilket vi skrivit om tidigare.

– Rubriken (som Corren satte) är väldigt missvisand­e och en felaktig beskrivnin­g. Jag tror en grej kan ha varit att de ville ha en rubrik som man hajar till på. Jag tror inte det hade syfte att skada någon, säger Hanif Azizi.

Han ser sitt jobb med föreläsnin­gar mot extremism som väldigt viktigt och är rädd att hans föreläsnin­gar kan ta skada av artikels rubrik, att beställare ska tveka inför att boka honom, om de sett en sådan rubrik.

– Någon kan också ifrå- gasätta polismyndi­gheten och varför jag jobbar där.

Corren har bett om ursäkt, men det tycker inte Hanif Azizi räcker. Han har valt att anmäla saken till Pressombud­smannen och hoppas att anmälan ska göra att något liknande inte händer igen.

– Det måste finnas en debatt för hur mycket man kan slira på sanningen. Sånt här måste få konsekvens­er för den ansvarige utgivaren.

En anmälan kan leda till att publicerin­gen klandras.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? Hanif Azizi.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON Hanif Azizi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden