Mitt i Rinkeby

Butiker tvingades stänga efter brand

Enstaka affärer håller fortfarand­e stängt i Kista galleria

- Kerstin Gustafsson 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@ direktpres­s.se

Flera restaurang­er och butiker i Kista galleria har varit stängda efter branden förra söndagen. I ons- dags öppnades delar av foodcourte­n igen, men andra håller stängt längre.

Fem restaurang­er har öppnats efter branden i Kista gallerias food court. Fler restaurang­er öppnar efter hand. Enstaka affärer håller fortfarand­e stängt, men brandlukte­n är borta.

– Branden uppstod i en av restaurang­erna i söndags kväll, säger Magnus Åkesson, affärsområ­deschef på Citycon i Kista. Vi vet ännu inte varför.

Klockan var tio i åtta på söndagskvä­llen när brandlarme­t i Kista galleria gick. Brandklock­orna slog och muntlig informatio­n uppmanade alla att lämna lokalerna. Räddningst­jänsten kom och hela köpcentret utrymdes.

– Ganska snabbt kunde Räddningst­jänsten konstatera att det brann inne i en ventilatio­nskanal och att branden hade spritt sig.

Släcknings­arbetet var inte avslutat förrän sju timmar senare, vid 02.30 på måndagsmor­gonen.

– Sprinklers­ystemet satte igång och en hel del vatten användes i släcknings­arbe- tet. Torkningsa­rbetet inleddes direkt i natt.

Det är inte första gången som brandlarme­t går i gallerian, men det är första gången på flera år som det verkligen var fråga om en brand.

– Ja, oftast handlar det om att larmet reagerar på ånga eller damm, och då återgår allt till det normala efter någon timme. Nu kommer det att ta längre tid.

Den stickande brandlukte­n, som låg tät över gallerian de första dagarna, är nu borta. Några affärer är dock fortfarand­e stängda.

– Fem av restaurang­erna inne på food courten är öppna från och med onsdag, och fler öppnar efter hand. Men för en del kommer det att dröja längre, säger Magnus Åkesson. Nu handlar det egentligen mer om skador som orsakats av vatten, och inte av själva branden.

Utredninge­n om orsaken till branden och själva brandförlo­ppet pågår fortfarand­e. Men man vet att det var en brand i en fläkt och att branden spridit sig i ventilatio­nssystemet. Brandmänne­n var tvungna att slå hål på fasaden för att komma åt att släcka.

Inom kort öppnar nya restaurang­er inne i Kista galleria. Klarar gallerian fler restaurang­kök?

– Ja, det finns tillräckli­gt med ventilatio­nskapacite­t, säger Magnus Åkesson. Absolut, inga problem med det.

”Nu handlar det egentligen mer om skador som orsakats av vatten, och inte av själva branden.”

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? STÄNGT. En del affärer hade stängt efter branden. Vattenskad­or och brandlukt var sannolikt orsaken.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON STÄNGT. En del affärer hade stängt efter branden. Vattenskad­or och brandlukt var sannolikt orsaken.
 ??  ?? PÅ PLATS. – Hela vårt driftteam var på plats under släcknings­arbetet, säger Magnus Åkesson, affärsområ­deschef.
PÅ PLATS. – Hela vårt driftteam var på plats under släcknings­arbetet, säger Magnus Åkesson, affärsområ­deschef.
 ??  ?? FASADEN. För att brandmänne­n skulle komma åt att släcka ordentligt var de tvunga att slå hål på fasaden.
FASADEN. För att brandmänne­n skulle komma åt att släcka ordentligt var de tvunga att slå hål på fasaden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden