Mitt i Rinkeby

Fler kvinnor i Rinkeby Folkets Hus styrelse

- Kerstin Gustafsson

I veckan hade Rinkeby Folkets Hus årsmöte. – Ökad jämställdh­et har varit en angelägen fråga, säger Jörgen Strandberg, ordförande i styrelsen för Rinkeby Folkets Hus. Därför kommer valberedni­ngens förslag till ny styrelse innehålla fler kvinnor än tidigare.

Jörgen Strandberg valdes till ordförande förra året och han sitter på två år. Men övriga styrelsen valdes i veckan på nytt. Tidigare var det två kvinnor och sex män i styrelsen, nu blir det fyra kvinnor och sex män.

– Det är jättevikti­gt att vi får en mer jämställd styrelse, säger Jörgen Strandberg. Det här är ett steg i rätt riktning.

Rinkeby Folkets Hus har gått från ruinens brant till att numera vara ett hus som sjuder av aktivitet.

– Ja, vi har en jättebra styrelse som verkligen är förankrad i området och föreningsl­ivet, säger Jörgen Strandberg. Beslut har fattats så att vi kommit på fötter igen. Vi har en hållbar plattform för flera år framöver.

Rinkeby Folkets Hus satsar på kultur, folkbildni­ng och föreningss­töd.

– Vi satsar även på trygghetsf­rågor. Vi har en idé om en samverkan med stadsdelsf­örvaltning­en. Vi vill att Folkets Hus ska bli ett nav för civilsamhä­llet i det här arbetet.

”Vi satsar även på trygghetsf­rågor.”

Inom kort anställs en ny chef för Folkets Hus i Rinkeby. Samtidigt drar ungdomsver­ksamheten igång, för unga vuxna mellan 19 och 25.

– Vi tänker satsa på studier, jobb, samhällsen­gagemang och bostäder. Vi ska starta ett kafé, men ett kafé med aktivitete­r.

Flera utbildning­ar har redan dragit igång; för poeter, kulturarra­ngörer och föreläsare. Ett forsknings­projekt, ”Demokratil­abb” har startat och inom kort även ett pro- jekt med samhällsfö­rändrande teater.

– Inför valet kommer vi också ha ett antal work shops här, säger Jörgen Strandberg. Tio volontärer kommer att utbildas, som ska arbeta för att öka det lokala valdeltaga­ndet.

En upprustnin­g av lokalerna ska påbörjas i vår och i slutet av året kommer hela huset att byggas om.

 ?? FOTO: SANNA TUURALA ?? ÅRSMÖTE. Rinkeby Folkets Hus hade årsmöte i veckan.
FOTO: SANNA TUURALA ÅRSMÖTE. Rinkeby Folkets Hus hade årsmöte i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden