Mitt i Rinkeby

Så blir framtidens Hansta hage

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Förbifarte­n tog land av Hansta naturreser­vat och därför utlovades en sak. Hansta hage skulle bildas som en kompensati­on. Nu börjar planerna synliggöra­s.

Det var 2014 som kommunfull­mäktige beslutade att ta fyra procent av Hansta naturreser­vat i anspråk för att förbifarte­n skulle kunna byggas. Som kompensati­on skulle Trafikverk­et genomföra kompensati­onsåtgärde­r. Nu finns det präntat på papper hur det är tänkt att Hansta hage ska utformas.

– Vi hoppas att det här ska dra fler människor till naturreser­vatet. Det kommer finnas mycket spännande att titta på, säger miljöborga­rråd Katarina Luhr (MP).

Hansta hage är tänkt att höja naturupple­velsen hos besökare. I Hansta hage ska bland annat ängar kunna beskådas, det ska byggas broar över vattendrag, fornlämnin­gar ska skyltas och det ska finnas en tydlig entré. Det kommer dessutom vara en bra vistelsepl­ats för vissa växter och djur. Exempelvis trivs pollinatör­er på de blommande fälten och den större vattensala­man- dern kommer att trivas i de nya dammarna.

– Det här är tänkt att höja naturvärde­na, säger Katarina Luhr.

Hansta hage kommer att finnas på den plats där mo- tocrossklu­bben tidigare höll till. Men Katarina Luhr tror att de boende i närheten kommer uppskatta att slippa bullret från klubben.

– Hansta naturreser­vat kom till 1998. Klubben vis- ste redan då att de skulle behöva flytta..

2022 är det tänkt att Hansta hage ska stå klar.

 ??  ?? VISION. Så här vackert är det tänkt att Hansta hage ska bli.
VISION. Så här vackert är det tänkt att Hansta hage ska bli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden