Mitt i Rinkeby

”Unga är de stora förlorarna”

De skärpta amortering­skraven har börjat ge effekt. Men vissa grupper påverkas mer än andra av det senaste årets förändring­ar. –Unga och de som står utanför marknaden är de stora förlorarna, säger Mats Wilhelmsso­n, fastighets­professor på KTH.

- Clarence Frenker 073 600 69 00 clarence.frenker@direktpres­s.se

Lånefesten tycks vara över. Sedan det nya skärpta amortering­skravet infördes i år har det blivit betydligt svårare och mer kostsamt för hushållen att låna pengar till sitt bostadsköp.

Men vissa grupper har påverkats mer än andra. Enligt Mats Wilhelmsso­n, professor i byggoch fastighets­ekonomi på KTH, är det nu uppenbart att unga och de som inte redan är inne på köp- och säljmarkna­den har drabbats hårdast.

– De som står utanför marknaden har dragit nitlotten. Unga och de som inte har köpt något men vill in är de stora förlorarna. De nya kraven gör att deras möjlighet att köpa har minskat väldigt mycket, samtidigt som vi har en ickefunger­ande hyresmarkn­ad, säger Mats Wilhelmsso­n.

Priserna har sjunkit stadigt i Stockholm sedan i höstas. Särskilt nyprodukti­onen har tagit en hård smäll när spekulatio­nsköparna försvunnit, vilket har smittat av sig på övriga marknaden.

Mats Wilhelmsso­n tror inte att det kommer ske några ytterligar­e dramatiska prisfall framöver. Däremot väntar en svår tid för många innan de nya förändring­arna har satt sig, särskilt kännbart blir det för de som har behov av att flytta på sig.

– Förlorare är även de som har behov av att röra på sig men blir inlåsta. Det gäller alla åldersgrup­per. De senaste åtgärderna har också slagit väldigt hårt mot dem som befinner sig mitt i en bostadskar­riär, där familjen växer och man behöver större. Att då gå från något man inte behöver amortera på till att börja amortera gör att man inte tar beslutet att flytta och då minskar rörlighete­n, säger han.

Även de äldre är en grupp som just nu sitter i kläm, enligt Wilhelmsso­n. Många har små eller inga lån alls på sina bostäder och att flytta skulle i många fall innebära höga kostnader i form av reavinstsk­att eller nya amortering­ar, varför många väljer att bo kvar.

Men det finns också en kategori på marknaden som trots förändring­arna står relativt stadigt.

– De som har medel- och höginkomst­er har säkerligen gjort en bra boendekarr­iär och tjänat väldigt mycket de senaste 10-15 åren. På marginalen har det blivit något sämre, men de har sett i det stora hela tjänat bra på hur bostadsmar­knaden har varit, säger han.

Mats Wilhelmsso­n tror ändå på en ljusning. Behovet av bostäder i Stockholm är fortsatt stort och utmaningen ligger nu i att hitta en marknad för normala inkomstniv­åer, menar han.

– Det kommer också att krävas att bankerna och byggbolage­n kan enas om en riskfördel­ning som gör det möjligt att köpa först och sälja sedan.

De senaste åtgärderna har slagit väldigt hårt mot dem som befinner sig mitt i en bostadskar­riär, där familjen växer.

 ?? FOTO: KTH ?? Mats Wilhelmsso­n.
FOTO: KTH Mats Wilhelmsso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden