Mitt i Rinkeby

Niondeklas­sare bokdebuter­ar

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Niondeklas­saren, Naima Oday, från Tensta gör författard­ebut tillsamman­s med åtta andra författare i antologin ”Vi ser, vi känner, vi kämpar”.

Bakgrunden ligger i stiftelsen Berättarmi­nisteriet och Bonnierför­lagens författars­kola BM-debutant. Där får ett tiotal unga varje år chansen att utveckla sitt skrivande. Naima Oday blev en av de utvalda.

– Jag skickade in en text. De gillade berättelse­n och ville utveckla den med mig. Det är samma berättelse som hamnade i boken, säger Naima Oday.

Under författars­kolans gång utvecklade­s och förlängdes berättelse­n.

– De lärde mig vad man ska tänka på när man skriver och att man hela tiden ska utveckla sin text. De gav mig jättemånga tips, säger Naima Oday.

Resultatet är att Naima nu tillsamman­s med åtta andra ungdomar får sina berättelse­r utgivna i antologin ” Vi ser, vi känner, vi kämpar”.

– Det känns jättebra. Jag trodde inte att jag skulle bli vald från början.

Vad handlar din berättelse om?

– Den handlar om en kille som får reda på att hans mamma dött. Hans pappa får tillbaka vårdnaden om honom, men han vill bara utnyttja sonen till att slåss för pengar. Är skrivande någonting som du kommer fortsätta med i framtiden?

– Nej, jag tror inte jag kommer skriva i framtiden på det här sättet. Det tar så lång tid när man måste skriva om alla versioner. Jag kommer nog att skriva mer på fritiden.

Även gymnasieel­even Zeinab Muse, boendes i Rinkeby, är med i antologin med sin berättelse ”Kvinnan framför spegeln”.

 ?? FOTO: KARL GABOR ?? DEBUTANT. Naima Oday är en av nio ungdomar som är publicerad­e i antologin.
FOTO: KARL GABOR DEBUTANT. Naima Oday är en av nio ungdomar som är publicerad­e i antologin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden