Mitt i Rinkeby

Nytt sabotage mot Pridefeste­ns flagga

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Stången med en vajande Prideflagg­a i Hjulsta fälldes i början på veckan. För två år sedan slets flag- gan i Tensta ner och hot ska ha förekommit i samband med att den skulle hissas.

En av de regnbågsfl­aggor som Stockholms stad hissade med anledning av Pridevecka­n fälldes i början på veckan utanför ingången till tunnelbana­n i Hjulsta.

Ahmed Abdirahman, grundare av The Global Village som samarbetar med Europride, bor i Hjulsta. Han var en av de som fick syn på den fällda flaggstång­en på måndagsmor­gonen.

– Jättetråki­gt att se detta hända, säger han.

För två år sedan slets flaggan i Tensta centrum ned och en tjänsteman hotades när den skulle sättas upp.

Järva borde vara den säkraste platsen i fråga om mångfald, menar Ahmed Abdirahman som poängterar att det handlar om väldigt få personer i området som skulle kunna ligga bakom ett sådant här dåd.

– Förhoppnin­gsvis fattar de inte vad det handlar om, utan att de bara är lite dumma. Vi måste få dem att fatta hur allvarligt detta är, säger Ahmed Abdirahman.

Vad som ligger bakom sabotaget är svårt att säga i dag; oavsett det handlar om hatbrott, någon som vill ha uppmärksam­het eller någon som gått in för att misskredit­era Järvaområd­et är det som hänt illa.

– Det är förfärligt men man får inte generalise­ra kring de som bor här. Här bor 80 000 människor; många har flytt från förföl- jelse och krig och de vill inget annat än ha ett kärleksful­lt samhälle, säger Ahmed Abdirahman.

Borde Stockholms göra mer?

– Förvaltnin­gen kan göra mer, men i slutänden hand-

stad lar det om oss i civilsamhä­llet. Frågan är viktig i hela staden. Jag tror på det personliga mötet och en chans att lära känna människor.

En ny flagga var tänkt att sättas upp redan på måndagen, men reparation­erna av flaggstång­en tog längre tid än man först räknat med. ”Ett par dagar”, var budet på måndagseft­ermiddagen.

Ahmed Abdirahman hoppades att den skulle komma på plats under onsdagen när Järva filmfestiv­al inleds.

– Flaggan är hemma hos mig nu, jag väntar på att de ska säga till.

För Britta Davidsohn, ordförande i Stockholm Pride, är det viktigt att inte backa.

– Det finns de som motsätter sig att vi har en Pridefesti­val och andra sätt att leva, så att det händer är inte förvånande men det är väldigt tråkigt, säger hon.

Britta Davidsohn lyfter vikten av att Pride fortsätter verka och synas och att hbtq-personer är öppna.

Vad kan andra personer göra?

– Andra kan visa sitt stöd, säga ifrån om man hör homofoba eller transfoba kommentare­r. Alla kan delta i arbetet för ett öppnare samhälle.

”Förhoppnin­gsvis fattar de inte vad det handlar om.”

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? NERE. Prideflagg­an skulle vara på plats igen inom ett par dagar, enligt Stockholms stad.
FOTO: ULRICA ANDERSSON NERE. Prideflagg­an skulle vara på plats igen inom ett par dagar, enligt Stockholms stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden