Mitt i Rinkeby

”Det rör sig om människoli­v”

-

■■ Polisen har den lagliga rätten att använda skjutvapen vid två tillfällen, i nödvärn och laga befogenhet. Sjätte polisskjut­ningen i år med en avliden person har redan inträffat, och då har vi mer än ett kvartal kvar på året. Siffran är högre än tidigare år, och polisens bedömning av vad som är en hotfull situation ifrågasätt­s, skriver Melody Farshin.

Oberoende utredninga­r har krävts förut, inte minst med fallet om den 69-årige mannen i Husby. Men det går det inte ens att drömma om att få igenom. En intern utredning innebär att polisen utreder polisen, och det är ingen större förvåning när fallen läggs ned utan vidare så fort nyhetsstor­men lagt sig. Familjer kvarstår berövade sina närstående och utan rättvis bedömning. Som att det påverkar sorgen på något vis att gärningsma­nnen var en person i tjänst.

USA snittar två polisskjut­ningar per dag, och vi hör allt oftare om hotfulla situatione­r där ord står mot ord. Exempelvis skjutninge­n i Charlotte där polisen hävdar att 43-åringen höll i ett vapen, medan familjen menar att han höll i en bok. Två väldigt olikt formade föremål.

Här i Sverige skjuts en 20-åring, Eric, med Downs syndrom, för att han lekte med en leksakspis­tol. En uppenbar plastleksa­k ledde till tre skott som gjorde att han avled.

Familjer med barn som har Downs syndrom bär redan på en otrolig oro för sitt barns hälsa. Det första som sker när barnet föds är att det tas in för en hjärtopera­tion, då många barn med Downs syndrom föds med hjärtfel. En mycket traumatisk start som förälder.

Jag tror absolut inte att Erics familj, som säkerligen sett efter honom med all omsorg, någonsin hade kunnat tro att sonens liv skulle berövas i en polisskjut­ning. Familjen berättar själv att sonen hade utveckling på samma nivå som en treåring och att han bara ville leka. Det skulle inte förvåna mig om Eric i den stunden faktiskt lekte att han var polis.

Argumentet att poliserna sätts i en svår situation och att det är otydligt kring om och när de får skjuta håller inte när det rör sig om människoli­v. Det finns ingen ursäkt som ger tillbaka den förlorade familjemed­lemmen och vännen.

Vad är en mer harmlös situation denna? Hur kan det vara en hotfull situation om en pojke leker polis? Hur kan en pojke med Downs syndrom och leksakspis­tol uppfattas som hotfull och berövas livet, när en polisman med riktigt vapen bara utreds för tjänstefel?

Vad står på tur? En tant med rullator? Hon kanske har sprängmede­l i hjulen, vem vet? Hotfullt.

Hur kan en pojke med Downs syndrom och leksakspis­tol uppfattas som hotfull och berövas livet, när en polisman med riktigt vapen bara utreds för tjänstefel?

 ??  ??
 ??  ?? Melody Farshin Krönikör
Melody Farshin Krönikör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden