Mitt i Rinkeby

Fortsatt lågt valdeltaga­nde

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Valdeltaga­ndet i Järva är fortsatt lågt. Det trots gediget arbete med valambassa­dörer som skulle få fler att ta sig till valurnorna.

I valkretsen Yttre Västerort, där Järva ingår, var det runt 74 procent som röstade, jämfört med 84 procent i hela landet. I vissa delar av valkretsen – Akalla C, Rinkeby C och Husby C till exempel – låg siffran på under 60 procent.

I våras skrev vi om ABF Stockholm som utbildade valambassa­dörer i Rinkeby; ambassadör­er som i sin tur skulle få fler att ta sig till vallokaler­na.

Siffrorna i stort ser fortfarand­e ganska dystra ut men Seluah Alsaati, som höll i utbildning­en, är ändå nöjd. På vissa håll – delar av Rin- kebysvänge­n till exempel – har siffrorna pekat uppåt.

– Jag är nöjd. Vi har absolut påverkat folk. Haft utbildning­ar om den svenska samhällsmo­dellen, uppmanat varandra att gå och rösta

– Våra ambassadör­er har kämpat jättehårt för att engagera människor. Hållit studiecirk­lar i demokrati och ideologi. Anordnat workshops och föreläsnin­gar. Många av dem har varit sådana som haft nyckelposi­tioner i föreningsl­ivet och utbildat människor i sin närhet. Jag blir glad och stolt över varje historia jag hör, om människor som har bestämt sig för att gå och rösta.

För att få upp valdeltaga­ndet ännu mer inför nästa val tror Seluah Alsaati att fler aktörer behöver samverka.

– I längden handlar det om att ge människor makt i sin vardag. Upplever man att det går att påverka stadsdelen, att det går att få ett jobb eller en bra utbildning är steget till att rösta också närmare. Tjänstemän och politiker måste vara mer synliga mellan valen.

– Dessutom är föreningsl­ivet jättevikti­gt; genom dem kan man nå ännu fler människor. Stadsdelen måste kliva in och backa upp dem.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? ANSVARIG. Seluah Alsaati.
FOTO: JONAS CARLSSON ANSVARIG. Seluah Alsaati.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden